Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Internationale gebruiken, verwarring alom

Als recruiter binnen Expand spreek ik regelmatig HR professionals die werken binnen een internationale omgeving. Ze komen in aanraking met verschillende culturen en ontdekken in de praktijk dat het geven van complimenten binnen een andere cultuur tot verrassende reacties kunnen leiden. Ik vond het daarom leuk om meer over te lezen over het onderwerp ‘verschillende culturen, verschillend complimenteren?

Wat in het ene land als een groot compliment wordt gezien, kan in een ander land of werelddeel juist een belediging betekenen. Een opgestoken duim wordt in Nederland gezien als ‘goed gedaan’, maar in landen zoals Zuid-Amerika en Iran betekent een opgestoken duim een grove belediging. In het Midden-Oosten, Oost en Zuid Azië betekent een boer na het eten een compliment voor de kok en in Griekenland wordt uit bijgeloof na het geven van een compliment vaak op straat gespuugd om ‘het kwaad’ op afstand te houden. In Zweden kun je maar beter geen complimenten maken over mensen die je niet kent, wat vreemd genoeg ook geldt voor Italianen. Egyptenaren complimenteren met name op persoonlijke kenmerken, Amerikanen vooral om vaardigheden en werk.

Heb je een bijzondere ervaringen met het geven van complimenten binnen andere culturen, deel deze dan eens op ons weblog.

Geplaatst in Internationaal HR door Corinne Klaver op 28 augustus 2015

Reacties op Internationale gebruiken, verwarring alom

Er zijn nog geen reacties.

Plaats zelf een reactie