Olaf Otten

Ik ben Olaf Otten, geboren en getogen in Nijmegen waar ik na mijn ULO opleiding kies voor de studie werktuigbouwkunde aan de HTS in Arnhem. Ik loop stage bij typische productiebedrijven en ik krijg zeer veel waardering voor de vaklieden; waardering die ik meeneem naar Philips die mijn eerste werkgever wordt. In de eerste jaren van mijn loopbaan ervaar ik dat Philips een bedrijf is waar men voorop loopt als het gaat om experimenten met zeggenschap zoals autonome groepen, met werkstructurering,  en met kwaliteitsgroepen. Vanwege mijn werkzaamheden raak ik hierbij nauw betrokken en zodanig geboeid dat ik van mijn interesse mijn werk wil maken. Dat lukt als ik opleidingsfunctionaris kan worden en daarbij de studie aan de sociale academie in Breda ga volgen. Bijna 5 jaar train ik kaderleden bij Philips waarna ik aangenomen wordt als personeelsfunctionaris bij het rekencentrum van Philips. Het is de tijd van de stormachtige ontwikkeling van de ICT. Maar ook de tijd van krachtige reorganisaties en bij een van de meest krachtige reorganisatie, Centurion, geleid door de topman Timmer, worden veel Philips medewerkers ontslagen.

Na deze onrustige periode zoek ik een nieuwe uitdaging en vindt die bij UAP, een Franse verzekeringsmaatschappij, in de vorm van mijn eerste leidinggevende functie: hoofd personeelszaken van de vestiging in Eindhoven. De verzekeringsbranche is commercieel en dynamisch en er vinden ook de nodige fusies plaats. Deze bieden ook uitdagingen en nadat UAP uit Eindhoven naar Utrecht verhuisd is wordt ik hoofd opleidingen Nederland. Een erg fascinerende baan maar vanwege persoonlijke omstandigheden zoek ik een baan dichter bij huis en die vind ik die bij een oude bekende: Philips. Ik wordt managementconsultant bij Healthcare en geef opleidingen, adviseer het management over de invoering van zelfsturende teams en ik coach leidinggevenden. Na een paar jaar wil ik verder en kom ik in contact met Origin dat inmiddels uitgegroeid is tot een ICT speler van formaat. Het is een moderne organisatie onder leiding van een bezielend manager – Leen Zevenbergen – en de organisatie heeft oog voor de medewerkers en hun ambities om zich te kunnen ontwikkelen. Bij Origin vervul ik in korte tijd drie tijdelijke functies en dat bevalt mij zo goed dat ik besluit om hiervan mijn werk te maken. Dat betekent afscheid nemen van Origin en het vaste dienstverband en als zelfstandig ondernemer verder gaan. Sinds 2000 voer ik opdrachten uit en heb ik interim functies bekleed bij een aantal grote organisaties zoals KPN, de Belastingdienst, Akzo Nobel, het Ministerie van Justitie en – hoe kan het anders – bij Philips. Maar ook bij kleinere organisaties zoals een Woningcorporatie en enkele high tech start-ups. Tussendoor heb ik projecten gedaan zoals een joint venture tussen een Japans en een Nederlands bedrijf, enkele reorganisaties met personele afbouw en een omvangrijk outsourcingsproject.

In mijn werk vind ik de grootste uitdaging om met een organisatie te werken aan het realiseren van de gestelde doelen en om met de medewerkers te werken aan het verwezenlijken van hun ambities. Omdat organisaties voortdurend in verandering zijn, blijft het HR vak en niet op de laatste plaats de mensen mij elke dag weer boeien en verrassen.