Expand AVG Proof
Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

Universitair afgestudeerd en werkloos, doodnormaal in de komende jaren!

Uit cijfers in de Keuzegids Universiteiten 2015 van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie blijkt dat driekwart van de universitair afgestudeerden een matige tot slechte kans maakt op de arbeidsmarkt.

Uit dit artikel blijkt dat universitaire studenten die de komende jaren afstuderen problemen gaan ondervinden met het vinden van een baan. Vooral economen, juristen en bedrijfskundigen gaan het lastig krijgen.

Zelf ken ik iemand die onlangs aangenomen is voor zijn eerste functie. Hij is 29. 3 jaar heeft hij bij zijn vader gewerkt om zo bezig te blijven tijdens het solliciteren. Hij heeft de gevolgen van deze ontwikkelingen dus al ondervonden.
Wat ik raar vind is dat er een groot aantal werklozen zijn maar dat er veel 60-plussers zijn die graag met pensioen zouden willen gaan en (soms tegen hun zin) de laatste jaren van hun carrière uitzitten. Is hier nou echt geen oplossing voor in ons geweldige Nederland? Zijn de 60-plusser niet in te ruilen tegen jongere werknemers?

Overigens snap ik dat je over het algemeen een jonge startend werknemer geen functie over kunt laten nemen, met dezelfde verantwoordelijkheden als dat de 60-plusser in die functie had. Maar zijn er geen doorschuifmodellen te bedenken waarin er een aantal werknemers een stapje opschuiven?
Generatie Y (die nu de arbeidsmarkt betreedt) werkt even hard en is ambitieus en leergierig! Wie wil zulke mensen nou niet in zijn/haar bedrijf?

Geplaatst in HR varia door Robbert Graafmans op 30 oktober 2014

Reacties op Universitair afgestudeerd en werkloos, doodnormaal in de komende jaren!

Eduard van Brakel op 15 december 2015 16:45

Een opleiding geeft geen garantie meer op een baan. Ik heb zelf geen opleiding (wel een baan op hbo/universitair niveau), dus ik kan opleidingen niet inhoudelijk beoordelen. maar wat ik merk in de praktijk is dat er weinig afgestudeerden (dit is generaliserend) in staat zijn om kennis toe te passen, en flexibel in te spelen op veranderende omstandigheden. En dat gegeven maakt dat dat geen vaardigheden zijn die ze op school leren, domweg omdat het onderwijs niet snel genoeg meebeweegt.

Verder schrijf je: 'Overigens snap ik dat je over het algemeen een jonge startend werknemer geen functie over kunt laten nemen, met dezelfde verantwoordelijkheden als dat de 60-plusser in die functie had'. Ik vraag me dan af: waarom niet? Wie gaat er dood als het wel gebeurt, en de jonge ambitieuze leergierige collega maakt een foutje? Doe het gewoon wel :-)

Robbert op 15 december 2015 16:45

Hoi Eduard,

Dank voor je reactie! Leuk om dit ook eens van een ander standpunt te kunnen bekijken.
Met betrekking tot je vraag: 'waarom niet?' Het zou heel fijn zijn als er organisaties zijn die inderdaad zo denken. Toch denk ik dat je in het bedrijfsleven veel werknemers hebt die in het verleden al eens bewezen hebben bepaalde kwaliteiten te bezitten om deze hogere functie te bekleden. Als je dit dan afweegt tegen een "broekie" die net van school komt snap ik dat iemand met een miljoenenbedrijf kiest voor meer zekerheid...
Ergens is het dus wel logisch, maar ik zou graag de uitdaging aan gaan in een bedrijf dat die mogelijkheid wel bied als ik net afgestudeerd ben. Lijkt me echt super leerzaam!

Michel op 15 december 2015 16:45

@Eduard

Op dit moment doe ik de opleiding Business IT & Management. Daar is gelukkig voldoende werk in. Tenminste, op HBO niveau. Hiervoor heb ik MBO ICT gedaan. Wat je ziet is dat MBO'ers veel meer gericht zijn op de praktijk. Bij HBO kijk je bijvoorbeeld veel meer naar processen. Overigens is het zo dat als je alleen de stof op school volgt, je daar in de praktijk na de studie vrij weinig aan hebt. Wat ik wel heb geleerd is om breder te kijken. Hebben van HBO/univeristair denkniveau is iets wat je vaak terugziet op vacatures in de IT.

Over 3 maanden ben ik klaar. Op dit moment wordt ik al regelmatig gebeld door van die irritante recruiters. :/

Volgens mij hebben HBO'ers en andere hoog opgeleiden in de IT dus weinig te vrezen.

Eduard van Brakel op 15 december 2015 16:45

@Michel
Mooi dat je een studie doet die je nu baangarantie geeft. Maar pas op: als je nu nog weinig te vrezen hebt, kan dat over vijf jaar anders zijn :-)

Mijn tip: kijk heel goed naar welke maatschappelijke wereldwijde ontwikkelingen en trends er zijn, en probeer daar op in te spelen. Als je voorop blijft lopen, heb je altijd werk.

En iets anders in het kader van deze discussie, ook als reactie op Robbert:
Het rare aan onderwijs vind ik dat we talentvolle ambitieuze mensen opleidden voor een baan. Omdat dat vroeger zekerheid gaf. Maar die baanzekerheid verdwijnt, vaste contracten verdwijnen, en worden vervangen door flexcontracten. Waarom leiden we mensen niet op tot ondernemer, dan kun je je eigen zekerheid creëren. Met welke inhoudelijke studie dan ook.

christian gibson op 15 december 2015 16:45

Dat het geen vanzelfsprekendheid meer is dat afgestudeerde WO studenten zo maar een baan inrollen lijkt mij niet vreemd. Ik ben zelf in de VK in 1969 afgestudeerd. In mijn studentijd waren er slechts 3% van de bevolking (in de VK) die van een universitaire opleiding hadden genoten, Wij kenden toen ook een strenge selectie voor een WO opleiding. Tegenwoordig studeert ca. 10% van de bevolking af met een WO diploma. En er is nog weinig selectie aan de poort. Als WO afgestudeerden ietsje lager zouden mikken bij het solliciteren naar een eerste baan dan zouden ze waarschijnlijk veel eerder aan de bak komen.
Overigens, het opzij schuiven van ouderen om plaats te maken voor jongeren lijkt mij een bijzonder slecht idee. Sowieso leidt statutaire pensionering tot enorm kapitaalverlies. Bedrijven moeten veel investeren in het opbouwen van kennis en ervaring bij hun medewerkers. Met pensionering zijn ze die kennis en ervaring kwijt. De gedachte dat jonge afgestudeerden al de nodige kennis en ervaring zouden bezitten om de plaats van ouderen in te nemen is voor mij al een teken van hoe weinig zulke jonge afgestudeerden echt begrijpen van hoe de wereld in elkaar zit. Dat moeten ze m.i. nog leren :)

Afgestudeerd en Nu op 15 december 2015 16:45

Geachte,

Wij brengen afgestudeerden als ZZP'er op projectbasis bij MKB'ers onder en laten ze zo werkervaring opdoen in hun eigen branche en op zijn/haar niveau! Zodoende doen de afgestudeerden werkervaring op, om tevens aan hun CV te bouwen. Hierin probeert Afgestudeerd en Nu het probeem, wat u in dit artikel schetst, tegen te gaan.

Robbert op 15 december 2015 16:45

Allereerst dank voor de reacties! Leuk om verschillende inzichten te lezen!

@Christian, Uit mijn kleine ervaring (de casus die ik ook beschrijf in het artikel) blijkt dat als je lager inzet tijdens het solliciteren (HBO functie), met een universitaire opleiding op zak, je niet aangenomen wordt omdat men bang is dat je jezelf gaat 'vervelen'. De spoeling is dun op dat niveau zonder ervaring. Dat wil ik benadrukken. Verder probeer ik aan te sporen tot creatieve gedachten zoals de oplossing van Afgestudeerd en Nu.

Daarnaast, om op je laatste alinea in te spelen, vind ik het raar dat je beweert dat de gedachte heerst dat jonge afgestudeerden al de nodige kennis en ervaring bezitten om de plaats van ouderen in te nemen. Als je goed leest zie je dat dat niet is wat er in dit artikel staat.
Aan je afstudeerdatum te zien zit je nu rond de periode van je pensioen. Mocht je nog werkzaam zijn dan zou het misschien wat kunnen zijn om zelf iemand op te leiden die net van school komt. Op deze manier zou je iemand ervaring bij kunnen brengen en tot inzichten kunnen laten komen om jou functie over te nemen of, mocht dit te ingewikkeld zijn, makkelijker in het bedrijf waar je werkzaam bent in te kunnen laten stromen. Dit dan in een tijdsbestek van een paar jaar natuurlijk. Maar zonder eerst iedereen te veroordelen, probeer open te staan voor de nieuwe generatie! Nogmaals, Generatie Y is ambitieus, werkt hard en is creatief. Het zou je zomaar kunnen verbazen wat zo iemand kan brengen in een organisatie!

Tim op 15 december 2015 16:45

Leuk om al die mensen met 60 met pensioen te laten gaan maar wie betaalt dat vervroegde pensioen?

Erik op 15 december 2015 16:45

Het artikel maakt geen onderscheid tussen studierichtingen. In de IT en in de technische sectoren zijn de vooruitzichten bijv. helemaal niet slecht. En voor communicatiekunde en vrijetijds-wetenschappen zijn ze bijv. nooit beter geweest. Wel is er een overaanbod aan met name economen en bedrijfskundigen, die brengen weinige specifieke kennis in en zijn daardoor voor een bedrijf makkelijk weg te bezuinigen. Verder zal de steeds snellere verhoging van de AOW/pensioenleeftijd de komende jaren over de hele lijn tot fors meer werkloosheid gaan leiden.

Nina op 15 december 2015 16:45

Ik vind sommige reacties hier zo mooi "mik wat lager dan kom je wel aan een baan". Wat bedoelen jullie met wat lager? Mijn vriend is een half jaar geleden afgestudeerd van de universiteit. Hij heeft 2 masters, blinkt uit in alles wat hij doet. Hij reageerde op een hbo functie bij de Wehkamp. Een of andere achterlijke "hrmanager" vond hem niet geschikt voor de baan. Maar! Ze had wel een andere baan die prima bij hem zou passen! Als online verkoper, een mbo baan, niet eens relevant voor zijn werkervaring niet waar hij 5 jaar voor gestudeerd heeft. Het sollicitatie gesprek had ze al even voor hem geregeld, met 2 mensen die de functie hadden waar hij voor had gesolliciteerd. We hebben ze opgezocht op linkedin. Een ervan was een senior in het beroep de andere een vers broekie van het hbo met een twijfelachtige opleiding en geen (relevante) werkervaring, maar schijnbaar toch geschikter dan mijn vriend.
Het probleem zit hem dus ook in de mensen die werven voor bedrijven zoals Wehkamp. Die hebben geen flauw idee wat ze in huis halen en wat ze weg sturen. Ze sturen namelijk kennis en potentie weg. Maar dat zullen ze wel geleerd hebben op hun net zo "indrukwekkende" wervingsopleidingen. Wat een grap.

Justine Warmerdam op 15 december 2015 16:45

Ik lees hier veel reacties van afgestudeerden die heel graag aan de slag zouden gaan. Ik ben daar juist naar op zoek! Wij bieden momenteel een functie bij de bank waarbij je een volledigopeleidingstraject van ons krijgt, een jaarcontract, uitzicht op een carriere bij één van de grote banken van Nederland en een prima startsalaris.
Wil je meer weten? neem contact met mij op: justine.warmerdam@nl.randstad.com

Anouk op 15 december 2015 16:45

Ik ben zelf net afgestudeerd als Sociaal Psycholoog WO en merk dat het lastig is een baan binnen mijn vakgebied op niveau te vinden. Het vinden van een onbetaalde stage was al lastig, laat staan het vinden van een fulltime baan. Nu merk ik dat steeds meer afgestudeerden ook buiten hun vakgebied gaan kijken of zich inderdaad gaan verdiepen in het ondernemerschap. Ik merk vanuit de maatschappij dat er ook steeds meer bijzondere initiatieven in gang worden gezet speciaal voor afgestudeerden. Dit was ook de reden om mijn website 'Afgestudeerd En Dan?' (http://afgestudeerdendan.nl/) te beginnen om net afgestudeerden ook de mogelijkheden te laten zien na hun studie.

Plaats zelf een reactie


Expand maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies om de website optimaal te laten functioneren. Cookies zijn kleine informatiebestanden die de toegang tot expand.nl vergemakkelijken en de navigatie op onze website sneller en efficiënter laat verlopen. Een cookie is uniek voor elke gebruiker. De functionele en analytische cookies zorgen ervoor dat de site goed werkt en dat wij inzicht hebben in het gebruik van onze eigen website. De tracking cookies worden gebruikt om bezoekers van onze website te voorzien van relevante informatie en de site te personaliseren. Dit doen we niet alleen via de inhoud, maar ook via de advertenties die wij tonen. Ook derde partijen (zoals Google) die via onze website cookies plaatsen, kunnen op deze manier proberen je interesses te vinden en kúnnen deze cookies gebruiken om een bezoekersprofiel op te stellen. Wij hebben dit liever niet, maar jammer genoeg hebben we geen invloed op wat deze partijen met hun cookies doen. Als dergelijke cookies niet worden gebruikt dan betekent dit overigens niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt op onze site. De advertenties zijn in dat geval alleen niet langer toegesneden op jouw interesses. In ons privacy statement vind je meer uitleg over het toestaan of blokkeren van cookies op onze site.