Verloop en loopbaanbeleid

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

De goed lopende economie die we momenteel kennen zorgt voor problemen. Door de economische voorspoed groeit de vraag van consumenten aan producten en diensten, waardoor ook de vraag naar personeel stijgt. Mede hierdoor kent ons land een zeer lage werkeloosheid.

Voor bedrijven wordt het steeds moeilijker om aan medewerkers te komen, maar ook het houden van de zittende medewerkers wordt steeds moeilijker. Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 30% van de medewerkers denkt aan een andere baan. Verloop wordt een steeds groter probleem voor veel bedrijven. Het voorkomen van verloop wordt daardoor een van de meest belangrijke doelstellingen voor een HR afdeling. Verloop betekent niet alleen dat de productiecapaciteit terug loopt, maar ook gaat de kennis en ervaring van medewerkers verloren. Het borgen van kennis is daarom, zeker voor kennisintensieve organisaties belangrijk.

Daarnaast moet het verloop beteugeld worden. Veel bedrijven denken dat mensen door middel van geld medewerkers wel te houden zijn, maar dat werkt maar voor een korte tijd. Veel verloop wordt veroorzaakt door het gebrek aan uitzicht op een loopbaan. Het is daarom belangrijk om een attractief loopbaanbeleid op te zetten. Regelmatig contact met de medewerkers om te weten welke ambitie ze hebben, maar ook om te ontdekken welk potentieel in hen schuil gaat en het opstellen en uitvoeren van persoonlijke ontwikkelplannen helpt om verloop te voorkomen. Maak medewerkers met potentieel duidelijk welke loopbaanstappen ze kunnen zetten op langere en kortere termijn. Zorg dat er een reservoir is van mensen die op langere of kortere termijn het zittende management en andere kritische functionarissen kunnen opvolgen. Ontdek de high potentials en zorg dat ze in de watten worden gelegd.

Helaas is het zo dat de meeste leidingevenden niet voldoende competent zijn om talent te onderkennen. Dit is te ondervangen door ervaren en getrainde assesoren in dienst te nemen. Een goed opgezet Human Resources Development Systeem is een investering die, zeker op termijn, een geweldige return of investment kan geven. Zorg er wel voor dat de resultaten zichtbaar zijn bijvoorbeeld door de resultaten te communiceren naar de organisatie. Laat zien dat vacatures zijn ingevuld door eigen medewerkers. Maar stel ook vast op welke levels mensen “binnen” kunnen komen.

Nieuwe aanwas betekent nieuwe kennis en nieuwe ervaring en ook dat is nodig voor groei. Juist daarom is beheerst verloop ook noodzakelijk voor een organisatie.

0 reactie(s) op “Verloop en loopbaanbeleid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.