AOW discussie: onderzoek waarom ouderen willen stoppen

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

De AOW discussie woedt aardig door. Er wordt gesproken over de ‘rechtvaardigheid’ van het verhogen van de AOW, nogal een zwaar begrip. En we zitten met de vraag wie het recht zou hebben om eerder te stoppen: mensen die ‘zwaar’ werk doen hebben dat, maar wat is zwaar werk? In deze hele discussie mis ik een erg essentieel onderdeel, een onderdeel dat nog voorafgaat aan de vraag wie mag stoppen met werken op zijn 65e. Namelijk de vraag: waarom wil men stoppen? Of liever: waarom wil men niet doorwerken? Eigenlijk is het onvoorstelbaar, een ruim jaar geleden, in een krappe economie, bedachten we de meest absurde manieren om personeel binnen te halen, maar nu we moeten proberen ouderen binnen te houden, praten we over rechtvaardigheid en niet over hoe we werken voor ouderen leuk kunnen maken.

Stap 1: “vraag het aan je personeel”

Niet zo heel lang geleden hebben we, als HR professionals of als maatschappij, de conclusie getrokken dat de beste manier om personeel te binden is om met het personeel in gesprek te gaan. En op basis van dat gesprek (arbeids)afspraken te maken. Zo benader je het beste wat je werknemer wil, zo laat je zien dat het je interesseert en dat je bereid bent samen te werken. Deze wijsheid zouden we ook de AOW discussie in moeten trekken. Want we nemen nu aan dat ‘alle ouderen willen stoppen met werken’ en we voeren een soort loopgraven oorlog om maar zoveel mogelijk ouderen te kunnen dwingen door te werken. Natuurlijk, een overtrokken statement, maar zo komt de discussie over.

Stap 2: bied ouderen wat ze willen hebben

Een opmerking tussendoor, niet als opmerking, maar als perspectief. De oudere mensen die ik ken, willen graag doorwerken. Ze vinden het namelijk leuk. Deze mensen zijn waarschijnlijk niet representatief. Toch is het perspectief waardevol: wat nou als veel ouderen inderdaad mogen stoppen met hun 65e, maar het niet doen, omdat ze met plezier doorwerken? Willen we dat niet veel liever dan dat we een groep mensen dwingen de laatste twee jaar uit te zitten?

Misschien willen veel ouderen wel in deeltijd werken. Misschien willen ze lesgeven. We weten het niet (of, als er onderzoek naar gedaan is, heb ik het gemist, in dat geval: enlighten me). Terwijl dit juist de essentiƫle vraag is: wat kunnen we ouderen bieden zodat ze met plezier door blijven werken? Laten we het eerst daar over hebben. En als we er dan niet uitkomen, dan kunnen we het hebben over rechtvaardigheid. Of zwaar werk.

0 reactie(s) op “AOW discussie: onderzoek waarom ouderen willen stoppen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.