Assessment: Computertests

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

“Psychometrische tests zijn blind”. Hiermee wordt bedoeld dat door standaardisatie een oordeel over de kandidaat zonder menselijke tussenkomst tot stand komt. Iedere kandidaat krijgt te maken met dezelfde procedure (instructie, afname, scoring, normering, rapportage). De meeste tests worden door een computer – al dan niet via internet – gedaan, wat een extra garantie kan zijn voor nog verdere standaardisatie. Immers, er is geen menselijke testassistent meer nodig wat de kans op fouten kleiner maakt. Een ideale situatie voor de professionele assessor zou je zeggen. Toch wil ik hier een paar aandachtspunten noemen, die bij het testen van intellectuele capaciteiten per computer een rol spelen.

Algoritmen

Het maken van een computerprogramma is extreem foutgevoelig. Bekende voorbeelden zijn die waarbij satellieten door fouten in de software de verkeerde kant op vliegen. Dat kunnen foutjes zijn waarbij in plaats van een 0 (nul) de letter O is ingetypt. Zo heb ik zelf meegemaakt dat een programmeur bij een test die hij voor mij maakte ergens de functie TRUNC in plaats van ROUND gebruikte. Het verschil is dat bij TRUNC de getallen achter de decimaalpunt niet meer meetellen, terwijl bij ROUND het getal netjes wordt afgerond (1.99 wordt 1 of wordt 2). Deze kleine fout had grote gevolgen! Het is moeilijk vooraf software 100% te testen. Het is niet uit te sluiten dat ergens een fout blijft zitten die in bepaalde situaties optreedt. Het gevaar dat er in (geavanceerde) computertests softwarefouten zitten, is dus zeker niet denkbeeldig.

Besturingssysteem en browser

“Windows rules the world”, en dit maakt het gemakkelijker voor mensen met elkaar te communiceren. Maar het zorgt ook voor een tenenkrommend monopolie. Behalve dat in een besturingssysteem ook fouten zitten, zijn er ook nog eens verschillende versies. Bijvoorbeeld Windows95, Windows98, Windows XP, Windows Vista en straks Windows 7. Naast het feit dat er zo’n kleine 10% Apple gebruikers zijn met een ander besturingssysteem, hebben we ook nog eens te maken met verschillende (versies van) browsers. Explorer, FireFox en Safari om drie belangrijke te noemen. Juist deze wirwar van systemen en versies, maakt dat computertests niet in alle combinaties goed werken en er dus fouten ontstaan.

Thuis testen

Meer en meer worden computertests door kandidaten thuis via internet gemaakt. Dit vormt een verdere bedreiging van de zo belangrijke standaardisatie. Heeft de kandidaat een goede werkplek, een voldoende rustige omgeving, een snelle internetverbinding en hardware die geschikt is voor de bedoelde test? En tot slot is er ook nog het “slimme neefjes probleem”. Zit de kandidaat zelf achter de computer, of doet iemand anders de test? “Tests zijn blind”, jazeker, maar ook voor technische problemen die kunnen ontstaan!

0 reactie(s) op “Assessment: Computertests”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.