Burn-out op het Werk: Hoe ga je daarmee om als werkgever?

08/11/2023 Leestijd: 3 minuten

Burn-out is een term die we tegenwoordig steeds vaker horen, en helaas is het ook iets waar steeds meer werknemers mee te maken krijgen. Als werkgever kun je niet onverschillig blijven ten opzichte van deze problematiek. Het is niet alleen ongezond voor je werknemers, maar het kan ook ernstige gevolgen hebben voor je bedrijf. Hieronder ga ik dieper in op het onderwerp burn-out op het werk en wat je als werkgever kunt doen om je werknemer(s) te ondersteunen en mogelijke oplossingen.

Burn-out: Een Groeiend Probleem
Burn-out is geen tijdelijke vermoeidheid of stress, maar eerder een ernstige psychische aandoening die optreedt als gevolg van langdurige en overmatige stress. De stress kan veroorzaakt zijn door de privésituatie of de situatie op het werk, of een combinatie daarvan.

De symptomen van burn-out zijn divers, variërend van lichamelijke uitputting en emotionele uitputting tot verminderde prestaties en cynisme ten opzichte van het werk. Het kan elke werknemer overkomen, ongeacht leeftijd of functie.

Wat Kun je als Werkgever Doen?
Als werkgever heb je een verantwoordelijkheid om het welzijn van je werknemers te waarborgen, inclusief het voorkomen van burn-out. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

  1. Bewustwording en Preventie
    Het begint met bewustwording. Zorg ervoor dat je werknemers weten dat je om hun welzijn geeft en open staat voor gesprekken over stress en burn-out. Stel een duidelijk preventiebeleid op en bied trainingen aan over stressmanagement en het herkennen van burn-outsymptomen.
  1. Flexibele Werkschema’s
    Overweeg flexibele werkschema’s, zoals hybride werken of flexibele uren, om de werk-privébalans te verbeteren. Dit kan helpen bij het verminderen van stressfactoren.
  1. Zorg voor Ondersteuning
    Creëer een ondersteunende werkomgeving waar werknemers zich gehoord en gesteund voelen. Stimuleer open communicatie en biedt toegang tot professionele hulp, zoals counseling of coaching, voor werknemers die dat nodig hebben.
  1. Taken en Werklast
    Evalueer regelmatig de werklast van je werknemers en verdeel taken evenredig. Vermijd overbelasting en moedig een gezond werktempo aan.
  1. Burn-outsignalen Herkennen
    Leer de signalen van burn-out herkennen en grijp tijdig in. Als je merkt dat een werknemer symptomen vertoont, ga dan het gesprek aan en bied ondersteuning.
  1. Ontslag bij Burn-out: Vaststellingsovereenkomst als Oplossing?
    Vaak is de burn-out veroorzaakt door werkdruk of (een) verstoorde relatie(s) op het werk. Als het wegnemen van die oorzaken niet lukt, kan het voor zowel werkgever als werknemer gunstig zijn de arbeidsrelatie te verbreken.  Het beëindigen van de arbeidsovereenkomst kan via een vaststellingsovereenkomst.  In die vaststellingsovereenkomst wordt dan de einddatum van de arbeidsovereenkomst afgesproken naast een eventuele ontslagvergoeding en andere voorwaarden.

Het is belangrijk om deze vaststellingsovereenkomst zorgvuldig op te stellen en juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het proces eerlijk en wettelijk correct verloopt.

Hoewel de vaststellingsovereenkomst bij burn-out een eenvoudige manier is om een arbeidsrelatie te beëindigen, is het in het algemeen niet aan te bevelen deze route te volgen als de werknemer met burn-out verschijnselen ook arbeidsongeschikt (ziek) is. De zieke werknemer die akkoord gaat met een ontslagregeling verliest immers zijn baan en kan geen aanspraak maken op een ww- of ziektewetuitkering.

Conclusie
Burn-out is een serieuze kwestie die zowel werknemers als werkgevers aangaat. Het is in het belang van iedereen om een werkomgeving te creëren waarin het welzijn van werknemers voorop staat en burn-out wordt voorkomen. In sommige gevallen kan een vaststellingsovereenkomst een goede en eenvoudige oplossing zijn. Maar voorop dient altijd te staan een gezonde werkomgeving zonder bovenmatige langdurige stress.

Dit bericht is geplaatst in de categorie(en): HR Varia, Duurzame Inzetbaarheid, Werkgeluk
0 reactie(s) op “Burn-out op het Werk: Hoe ga je daarmee om als werkgever?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.