Duurzame inzetbaarheid

Wat zullen we doen met de arbeidsvoorwaarden?

Wij krijgen steeds vaker de vraag van werkgevers: “Wat zijn nou arbeidsvoorwaarden van deze tijd?” en “Wat moeten we nou wel of niet aanbieden om een aantrekkelijke werkgever te zijn?” In dit artikel geef ik weer hoe je hier als werkgever over na kunt denken, leg ik uit hoe wij dat aanpakken in ons…

lees meer

Verzuim is een leiderschapsprobleem

Verzuim is een leiderschapsprobleem. Zo, dat mag gezegd worden. Het is geen probleem dat primair veroorzaakt wordt door de medewerker of de arbodienst, het is een probleem dat begint bij matig of slecht leiderschap. In mijn vijftien jaar als HR-manager heb ik veel situaties van (complex) verzuim mogen begeleiden. Verzuim dat veelal voorkomen had…

lees meer

Ziekteverzuimpercentage 2022 na twintig jaar weer boven 5%

Op 28 november j.l. kwam het trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid van Nationale Nederlanden uit. Het onderzoek is gebaseerd op eigen cijfers, onderzoek door Markeffect onder werkgevers en werknemers, en cijfers van het CBS, UWV en TNO. Uit dit rapport blijkt wat we in de praktijk natuurlijk ook al lang ervaren, dat het verzuim drastisch…

lees meer

Een bedrijfsmaatschappelijk werker inschakelen: de voordelen

Stel je eens voor dat een werknemer normaliter goed en vol enthousiasme functioneert, maar dit ineens compleet omslaat. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de persoon in kwestie, maar ook voor de bedrijfsprocessen en de motivatie van andere werknemers.   De voordelen van een bedrijfsmaatschappelijk werker Een bedrijfsmaatschappelijk werker schakel je in om de mentale…

lees meer

Waarom is er in Nederland geen wettelijk rouwverlof?

De regelingen voor ouders worden steeds verder uitgebreid. Omdat de geboorte van een kind een grote impact heeft op je leven, krijg je hier tijd en ruimte voor met behulp van ouderschapsverlof. Iets wat óók een grote impact heeft op je leven, maar dan in negatieve zin, is rouw. Hier is op dit moment…

lees meer

Zo herken je mentaal verzuim

Als medewerkers zich niet meer volledig kunnen ‘geven’ zoals van hen verwacht mag worden en de balans tussen inspanning en ontspanning onvoldoende is, gaat er iets niet helemaal goed. Werkgevers rekenen  tussen de 20% en 25% van de werktijd voor productiviteit. Boven die percentages spreken we van mentaal verzuim. Oorzaken van mentaal verzuim Vaak zit…

lees meer

Waarom je als werkgever geen onderscheid tussen medewerkers zou moeten maken

In de praktijk zie ik het nog wel eens gebeuren. Werkgevers maken onderscheid tussen werknemers en hebben niet in de gaten dat ze hierdoor de verbinding met sommige medewerkers verliezen. Terwijl verbinding juist heel belangrijk is voor het werkgeluk. Ten grondslag aan het verliezen van verbinding en je niet gewaardeerd voelen, ligt de angst…

lees meer

Help, het wordt zomer! Tips voor werken bij extreme hitte

Eindelijk is het zover! De weervrouw kondigde afgelopen weekend de eerste zomerse dagen aan. En het is meteen goed raak: temperaturen van 30 graden zijn voorspeld voor het einde van de week. Heerlijk als je vrij hebt en er volop van kunt genieten natuurlijk. Maar op een doordeweekse dag betekent het voor veel mensen…

lees meer

Hoe je ongewenst verloop in de toekomst kunt voorkomen

In elk bedrijf is er sprake van verloop. Verloop is niet per definitie negatief, soms brengt het een organisatie juist verder omdat er ruimte komt voor nieuwe, talentvolle medewerkers. Echter kan er ook sprake zijn van ongewenst verloop, waarbij het vertrek van medewerkers negatieve gevolgen voor een organisatie heeft. Hier kan gedacht worden aan…

lees meer

Liefde op de werkvloer: hoe ga je daarmee om?

De kranten staan er de afgelopen weken vol mee; ongewenst gedrag op de werkvloer. Maar de liefde op de werkvloer, hoe staat het daarmee? Wat doen we als onschuldig appverkeer uitmondt in een relatie op het werk? Heb je daar als werkgever beleid voor opgesteld? En hoe wil je hier als medewerker mee omgaan?…

lees meer