Carnaval: ook een oplossing voor toenemende stress voor de manager

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Als rasechte Oeteldonker (voor alle mensen boven de rivieren, Oeteldonk is het “Pronkjuweel” van Brabant, ook wel bekend als ’s-Hertogenbosch) leef ik al maanden toe naar HET MOMENT van het jaar. Carnaval.
Voor diegene die niet met het virus besmet zijn is carnaval een onbegrijpelijke aaneenschakeling van drank, lallen en alles mag, maar voor ons Brabanders is het een feest van gelijkheid, jezelf niet te serieus nemen en vooral niet moeilijk doen. Het helpt je om weer eens ouderwets te lachen om jezelf (wanneer heeft u dat voor het laatst gedaan?), om jezelf eens op je aller-lelijkst onder de mensen te begeven en om eens gewoon slap te “ouwehoeren”.

Zelf denk ik dat het een aanslag op je lijf is, maar een zeer genezende werking heeft op je geest. Ik verzeker je dat er drie dagen lang geen tijd is om na te denken. Niet aan je aandelen, je personeel, je klanten of andere zaken waarmee de gemiddelde manager normaal gesproken zijn/haar dagen mee vult.  Het helpt om een burn-out te voorkomen en het geeft je nieuwe energie voor de maanden die gaan komen. Tot zover kan ik dan de positieve gevolgen van drie dagen carnaval belichten, maar dan zie ik in de rapportage van Arboned de onderstaande melding:

“Zuiden kampt met carnavalsverzuim”
Carnaval leidt tot uitgesteld verzuim. Uit een historische analyse van Arboned blijkt dat op de woensdag na carnaval werkgevers een flinke verzuimpiek kunnen verwachten. De echte piek verzuimmeldingen komen overigens in de week na carnaval. Linda van den Bergh, woordvoerder van ArboNed: ‘Veel mensen nemen de dagen na carnaval ook vrij. Zij melden zich dan ziek na hun vakantie. Bovendien moeten werkgevers er rekening mee houden dat veel mensen door carnaval toch even door hun hoeven zakken.’ Onder invloed van de crisis bleek in 2009 nauwelijks verschil in het carnavalsverzuim te zijn. Het verzuimpercentage in Brabant en Limburg lag op de maandag voor en na carnaval rond de 5,7%. Het aantal nieuwe verzuimmeldingen lag rond 0,8%. Van den Bergh: ‘Door de dreiging van werkloosheid zijn mensen terughoudend in het ziekmelden. We verwachten dat de trend zich de komende jaren weer normaliseert, nu het economisch herstel is ingezet. ”

Moeten al die managers toch weer aanwezig zijn op woensdag (en zeker op de maandag daarna) om verzuimgesprekken te voeren met de medewerkers…..

0 reactie(s) op “Carnaval: ook een oplossing voor toenemende stress voor de manager”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.