C’est le ton qui fait la musique …

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Goedemorgen,

Hoewel bovenstaande uitdrukking in onze taal een andere betekenis heeft, namelijk ‘zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten’, wil ik hem in deze Opstarter wel letterlijk nemen. Want het gaat deze keer over trompetgeschal. Een medewerker van een productiebedrijf vertelde me het volgende anekdotisch verhaal:

Voor een van de ploegen werd gezocht naar een nieuwe ploegbaas. Het zou er een moeten zijn met power, want er moest schwung in de ploeg komen. Voor die nieuwe aanpak was een frisse wind nodig en dus zou buiten het bedrijf worden gezocht, zo werd door P&O aangegeven.

Intussen werd de ploeg van de oude ploegbaas al een hele poos geleid door een senior operator die door iedereen werd geprezen omdat hij zo prima functioneerde en zo goed leiding gaf. Deze ervaren kracht werd door zijn ploeg zelfs voorgedragen als nieuwe ploegbaas, iets wat de man in kwestie best kon waarderen en hij hoopte dan ook op een uitnodiging voor een gesprek voor de opvolging.

De operationeel directeur had dit vernomen en P&O werd gevraagd een afspraak te arrangeren. Toen de senior operator werd gebeld kreeg hij te horen dat niet alleen een vacaturetekst snel in de pers zou verschijnen, maar dat men al een opvolger op het oog had en ook wist waar men die kon vinden namelijk bij vorige werkgever van de betreffende P&O-er.

Toch werd de afspraak met onze man gepland een uur voor de aanvang van de middagdienst. Tot ieders verrassing meldde de operator zich met trompetgeschal voor het bureau van de directeur. En na de muzikale entree werd het selectiegezelschap op vrolijke wijze gewezen op het feit dat men klaarblijkelijk enigszins doof was geworden voor de eigen medewerkers en dat het belangrijker leek te veranderen om het veranderen dan te kiezen voor een stabiel leiderschap met draagvlak.

Gelukkig werd er geluisterd, de advertentie werd niet geplaatst en de ploeg kreeg de leider die gewenst werd. P&O tenslotte, kreeg voor de carnavalsdagen een ludiek plastic trompetje mee om er buiten het bedrijf flink in te blazen. Want, zo luidde de begeleidende boodschap, wat van ver komt is lekker… maar is het ook altijd beter?
Een goede vraag. Daarom wens ik u een week met veel goede vragen.

0 reactie(s) op “C’est le ton qui fait la musique …”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.