De kracht van e-HRM

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

HRM is toch mensenwerk, oftewel face-to-face recruitment? Hoe kan een computer nu voor persoonlijke recruitment zorgen? Deze traditionele denkwijze is helaas nog overdadig aanwezig in de HRM wereld. Wat is dan eigenlijk de kracht van e-HRM?

Wat is e-HRM?

Om de kracht van e-HRM aan te kunnen geven is allereerst een duidelijk beeld van e-HRM van belang. Er is niet echt een eenduidige, algemeen geaccepteerde defenitie van e-HRM, oftewel electronic Human Resource Management. Maar letterlijk genomen betreft het alle ‘elektronische’ HRM-activiteiten, oftewel alle op internettechnologie gebaseerde hulpmiddelen die HRM in algemene zin ondersteunen.

Ondersteunen, niet overladen

e-HRM fungeert dus als ondersteuning van de HRM-er en niet als extra obstakel om je werk te kunnen doen. Bij goed gebruik van e-HRM wordt je werk juist gemakkelijker gemaakt. Een voorbeeld: “Hoe meer kandidaten reageren op de vacatures die online staan, des te minder CV’s hoef je zelf te zoeken in je bestand of op internet. Je kunt je 100% richten op het selecteren van de juiste kandidaat en dus op het ‘rondmaken’.” Tevens staat alle informatie die de kandidaat online invoert meteen in je systeem, dus voorkom je veel administratieve handelingen die je wel zou hebben als iemand je ‘winkel’ inloopt.

Voordelen van e-HRM

e-HRM is pas echt op ‘stoom’ gekomen eind jaren negentig, toen er veel over gezegd en geschreven werd op congressen en in vakbladen. Sinds die tijd hebben veel organisaties e-HRM in hun organisaties geïmplementeerd, aangezien er grote voordelen aan verbonden zijn:

  • Lagere bedrijfskosten door minder administratieve handelingen
  • Toenemende tevredenheid onder klanten/kandidaten; alle informatie is binnen handbereik en snel te verkrijgen
  • Laagdrempelig; klanten/kandidaten hoeven niet te bellen of ergens langs gaan, maar ze kunnen eerst meer informatie lezen en dan zelf bepalen of en hoe ze reageren
  • Functie van HRM-er verplaatst van administratief naar uitvoerend en ondersteunend

Verdwijnt traditionele HRM?

e-HRM kan natuurlijk nooit de traditionele manier van werven vervangen. Het moet gezien worden als een belangrijke aanvulling. De internetpopulatie wordt steeds groter en er zijn steeds meer mensen die online op zoek gaan naar vacatures. Daardoor zal op de lange termijn e-HRM en specifiek ook e-Recruitment aan belang winnen ten opzichte van traditionele werving & selectie.

Laat het je werk makkelijker maken.

0 reactie(s) op “De kracht van e-HRM”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.