Duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie

28/09/2018 Leestijd: 3 minuten

De laatste tijd ontvang ik veel vragen vanuit zowel het werkveld als vanuit overkoepelende fondsen over duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.

Een nieuw instrument (de term bestaat al meerdere jaren maar heeft onlangs weer opmars gemaakt) waarmee bedrijfsdoelstellingen gehaald kunnen worden mits goed ingezet. In onderstaand artikel probeer ik een antwoord te geven op wat duurzame inzetbaarheid nu precies inhoudt, aangevuld met drie tips.

Anders dan veel mensen denken, is duurzame inzetbaarheid veel breder dan enkel het kunnen begeleiden van een medewerker naar een nieuwe functie binnen je bedrijf of de keten waarbinnen je samenwerkt. Naast begeleiding naar ander werk wordt er bij een actief beleid in duurzame inzetbaarheid aandacht geschonken aan de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers.

Onderdelen van het beleid voor duurzame inzetbaarheid kunnen dan ook zijn (en deze lijst is niet volledig!):

• een fietsplan;
• fruit op de werkvloer;
• een sportabonnement;
• het vieren van successen per afdeling maar ook organisatie breed;
• open deuren beleid en openheid van zaken door management en directie;
• momenten om mee te kunnen praten voor werknemers;
• uitdagende projecten die vanuit meerdere afdelingen bemenst worden;
• verantwoordelijkheden laag in de organisatie;
• een opleidingsplan per medewerker;
• een inspirerende waarderingscyclus;
• generatiemanagement;
• het faciliteren van een eventuele overstap naar een andere functie wanneer de situatie van de medewerker (of organisatie) daarom vraagt.

Een welomschreven en goed uitgevoerd duurzaam inzetbaarheidsbeleid zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Mensen zullen steeds langer doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat ze fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk zijn op weg naar duurzame inzetbaarheid.

Om naar een duurzaam inzetbaar personeelsbestand te kunnen groeien, heb ik hieronder drie tips beschreven.

1. Betrokken werkgever, betrokken werknemer

Mensen krijgen meer plezier in hun werk als ze het gevoel hebben dat hun werk zinvol is en ze betrokken zijn bij elkaar, bij het werk en de organisatie. Ze leveren betere prestaties en ze zijn minder vaak ziek. Werkgevers kunnen ruimte geven voor eigen verantwoordelijkheid, vakmanschap en ideeën vanuit het personeel. Betrokken werkgevers hebben (meestal) betrokken werknemers.

2. Een bedrijf kan alleen groeien als de mensen kunnen groeien

Betrokken werknemers houden de ontwikkelingen in hun vak goed bij, doen nieuwe kennis op en volgen extra opleidingen. Betrokken werkgevers bieden daar ruimte voor omdat investeren in duurzame inzetbaarheid loont. Continu blijven leren vergroot de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en helpt bedrijven gelijke pas te houden met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

3. Werkplezier in plaats van werkstress

Betrokken medewerkers met eigen verantwoordelijkheden en zinvol werk hebben de grootste kans om plezier te hebben in het werk dat ze doen. Deze medewerkers helpen anderen, vragen om hulp wanneer ze ergens niet uitkomen en geven aan wanneer er zaken niet goed lopen. Wanneer ze stress ervaren, geven ze dat op tijd aan zodat er op tijd een oplossing gevonden kan worden. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes.

0 reactie(s) op “Duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.