Heeft uw organisatie digital nomads in dienst?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Tussen de Gen Y-ers, babyboomers, expats artikelen ben ik erg benieuwd of er voorbeelden zijn van organisaties die digital nomads in dienst hebben. Dat lijkt me een bijzonder interessante groep werknemers, want hoewel ze bijna per definitie zelfstandige zijn, is het niet ondenkbaar dat een organisatie een groep (part-time?) digital nomads in dienst heeft. Voor wie niet bekend is met het concept digital nomad; dit zijn mensen die technologie gebruiken om hun werk plaats-onafhankelijk te doen, zodat de een nomadische lifestyle kunnen volgen. Denk aan het idyllische beeld van met een laptop op een strand in Thailand je laatste e-mail versturen en daarna uit eten gaan in je favoriete lokale restaurant. U kunt zich voorstellen wat voor uitdagingen dergelijke werknemers in uw organisatie opleveren. Zijn er ook voordelen te noemen? En voorbeelden? Ik ben erg benieuwd naar organisaties die digital nomads in dienst hebben!

Digital nomads in dienst: de uitdagingen

Het concept is nog nieuw en daar komen de nodige uitdagingen bij kijken. Zo stel ik me voor dat veel opdrachtgevers het belangrijk vinden om iemand ‘in het echt’ mee te maken; dat online niet als ‘echt’ wordt gezien, al is het maar in ons dagelijks taalgebruik, is al een indicatie – iemands fysieke aanwezigheid is veel tastbaarder dan iemand die vanuit India een stuk software oplevert. Een leuke vraag: hoe lang zou dit een uitdaging blijven? Is het ondenkbaar dat we over 10 jaar veel meer werken met mensen die vanuit allerlei landen samenwerken?

Arbeidsvoorwaarden lijkt me ook een interessant punt; wat biedt je iemand die niet in het zelfde land zit? Hoe werkt dat met bijvoorbeeld reiskostenvergoeding, krijg je die niet? Een telefoon van de zaak? Bij zelfstandigen is dit een makkelijke om op te lossen, bij een werknemer wellicht moeilijker.

Digital nomads in dienst: de voordelen

Er zijn legio logistieke nadelen te noemen, maar wat valt er te winnen? Mijner inziens:

De creativiteit, inspiratie en ervaring die veel internationaal reizen met zich meebrengt;
De mogelijkheid om een zeer ondernemende en internationale groep mensen in dienst te hebben;
Een bereik en netwerk met unieke mogelijkheden.

Dat zijn de top of mind voordelen die in me opkomen. Ongetwijfeld zijn er talloze specifieke voordelen, bijvoorbeeld de software architect die in China direct alles af kan stemmen met de afdeling daar, de fotograaf die er geen bezwaar tegen heeft om op heel diverse locaties foto’s te maken, de incubator mensen die inspiratie op kunnen doen op plaatsen waar de concurrent nog nooit geweest is.

Uiteindelijk is de vraag natuurlijk ook of er digital nomads zijn die in vaste dienst willen treden. Andersom biedt een vast contract andere typen mensen de mogelijkheid om geheel nieuwe ervaringen op te doen.

Heeft uw organisatie ervaring met digital nomads?

0 reactie(s) op “Heeft uw organisatie digital nomads in dienst?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.