Hoe schep je betrokkenheid?

15/12/2015 Leestijd: 1 minuten

Binnen groepen mensen is er altijd een bepaalde cultuur. Bij een vriendengroep wordt bijvoorbeeld van je verwacht dat je op feesten komt. Binnen een team heerst ook altijd een cultuur, al is ze niet altijd direct zichtbaar. Deze cultuur is sterk bepalend voor de arbeidsethos binnen de organisatie. Een cultuur waarin iedereen samen zich verantwoordelijk voelt voor de organisatie, kan op meer inzet rekenen dan een cultuur waarin men zich geïsoleerd voelt. Het lijkt mij interessant om eens te praten over hoe je richting geeft aan een cultuur.

Voorbeeld gedrag van de leidinggevende
Dit is volgens mij de traditionele methode. De leidinggevende die hard werkt en betrokken is bij wat er gebeurt. Vanuit zijn voorbeeldfunctie spreekt de leidinggevende zijn medewerkers aan en daardoor gaan zij ook harder werken.

Verantwoordelijkheid lager neerleggen
In een eerder artikel over medewerkervrijheid beschreef ik hoe verantwoordelijkheid, laag in de organisatie, de bedrijfscultuur sterk kan beïnvloeden. In de case van de schoonmakers zorgde deze grotere verantwoordelijkheid voor meer binding met het werk.
Wellicht is dit geen objectief voorbeeld, aangezien de verplaatsing van verantwoordelijkheid samenviel met een campagne om werknemers meer betrokken te laten zijn.

Wat denkt u?
Wat voor methoden heeft u in het verleden gebruikt om werknemers meer betrokken te maken?

0 reactie(s) op “Hoe schep je betrokkenheid?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.