HR Hackathon: absoluut een goed idee om te proberen!

12/05/2016 Leestijd: 5 minuten

Eén van de dingen die je vaak over HR hoort is dat het traag is, bureaucratisch: oplossingen laten lang op zich wachten. Daarnaast (of daarom, dat durf ik niet te zeggen) is flexibiliteit van de organisatie een van de belangrijkste doelen van HR. Over snel veranderende omgevingen hoef ik het niet meer te hebben, dat weten we al. ICT is op dat gebied een enorme catalyst: de technologische ontwikkelingen gaan bizar snel en bestaande processen hebben daar lang niet altijd een antwoord op. Vanuit deze gedachten deed ik enkele weken geleden mee met mijn eerste hackathon: People hackfest ’16, georganiseerd door Talmundo.

Problemen oplossen in één dag

Het aantrekkelijke aan het concept van een hackathon is dat je je een korte periode focust op één probleem. Zo kun je allerlei dimensies bespreken, verschillende invalshoeken bekijken en voorkomen dat je, in het proces van het aanpakken van het probleem, wielen opnieuw uit moet vinden of steeds terug moet komen op eerder genomen beslissingen. Je houdt je puur bezig met het probleem dat je op wilt lossen – in dit geval in de vorm van een stuk programmatuur. Het doel van People hackfest ’16 was om een app te bouwen.

De dag zelf

De dag wordt ingeleid door Stijn de Groef (CEO van Talmundo) en Tom ‘Hack’ (Haak) van CruncHR. De snelheid waarmee in deze setting geschakeld kan worden wordt meteen duidelijk gemaakt: als er een sterk genoege app wordt gebouwd zou er dezelfde dag nog een bedrijf gestart kunnen worden. De teams worden verdeeld en we gaan aan de slag!

Het idee van de dag is om in drie fases een zo concreet mogelijk voorstel te ontwikkelen voor een app, die ’s nachts door een team programmeurs in elkaar zal worden gezet. Als we de volgende dag terugkomen zal de app klaar zijn! Er wordt maar één app ontwikkelt en er zijn vijf teams; de uitdaging is om de beste app te maken!

Team

Ik zit in een leuk en internationaal team met een Zwitser, een Mexicaanse, een Belg en twee Nederlanders. We hebben verschillende achtergronden en allemaal gekozen om te werken aan een app die leiderschap moet bevorderen. Het event vindt overigens plaats in Impact Hub Amsterdam en we zijn voorzien van gezonde snacks, koffie en alles dat we nodig kunnen hebben.

De jury (onder andere Tom en Stijn) loopt rond om advies te geven en later op de dag kunnen we gelukkig ook gebruik maken van enkele zwaar technische mensen die ons helpen de functies van de app zo concreet mogelijk te maken.

Na veel invalshoeken kiezen we er voor een app te ontwerpen die senior managers helpt hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. De context:

  • Sr. Managers hebben weinig tijd;
  • Ze halen vooral veel uit contact met mensen in vergelijkbare posities;
  • We willen een alternatief bieden op een menselijke coach.

Stapsgewijs moet de app de volgende dingen doen:

  1. De manager nodigt zijn team uit om hem te assessen;
  2. In de ‘cockpit’ pagina waar alle informatie samenkomt kan hij het resulterende profiel zien (en ook hoeveel van de respondenten al heeft gereageerd);
  3. Op basis van zijn profiel wordt de manager gematcht met een andere Sr. Manager die sterk is in de punten waar hij minder goed op scoort
  4. De app faciliteert een anoniem gesprek tussen beide managers zodat ze ervaringen uit kunnen wisselen.

Leuk idee, toch?

The day after

Onder het genot van koffie na de korte nacht (na de hackathon was er een etentje en vooral ook erg veel te bespreken) treffen we elkaar weer in de zaal waar we gisteren al onze ideeën uit hebben gewerkt. We worden wakker én geïnspireerd bij de presentaties van Wouter van Linden (HR Directeur KPMG België) over HR en disruptiviteit en een zeer sterke trendwatcher van Adidas, over hoe de markt en de wereld er over 15-20 jaar uit zien. Daarna wordt de officiële winnaar bekend gemaakt!

De winnaar is een recruitment app die kandidaten helpt voor hen de ideale organisatie de vinden op basis van persoonlijke voorkeuren. De app stelt je een aantal vragen en je kiest steeds één van de vier opties, als je alle vragen hebt ingevuld zie je hoe goed je matcht met de verschillende opdrachtgevers. Praktisch in het gebruik en het is bijzonder leuk om te zien hoe de programmeurs overnight iets hebben gebouwd dat de ochtend daarvoor nog niet bestond: kudos!

Reflectie

De hackathon was bijzonder leuk om te doen. De hamvraag is echter: wat levert het op? We hebben in die ene dag helaas geen compleet unieke app gebouwd: er is al een enorm aanbod. Toch kan ik de gedachte niet loslaten dat het HR vakgebied deze manier van werken eens uit zou moeten proberen. Zie het als een heidag waarbij al vaststaat dat je een concreet product moet produceren. Probeer het een keer! Het is niet alleen leuk, maar ook bijzonder nuttig om met een app-bril op naar je HR problematiek te kijken en je af te vragen wat er anders, beter, slimmer en mooier kan.

0 reactie(s) op “HR Hackathon: absoluut een goed idee om te proberen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.