Internationaal recruiten – de oplossing voor het tekort aan IT specialisten?

05/09/2016 Leestijd: 3 minuten

Met de introductie van lerende robots, big data en de automatisering van allerlei delen van productie- en arbeidsprocessen, is er geen bedrijf meer dat niet geraakt wordt door de ontwikkelingen van nieuwe technologieën. Of je nou een online winkel bent of een kinderdagverblijf, iedereen wordt geconfronteerd met nieuwe systemen, zoals marketing automatisering, online betalingen en meer. Niet alleen de ontwikkeling, maar ook het onderhouden en met succes inzetten in bedrijven van dit soort systemen vergt een steeds grotere groep hoog opgeleide IT specialisten.

IT onderwijs
In veel ontwikkelde landen loopt het aantal afstuderende IT’ers achter bij het aantal benodigde IT’ers in het bedrijfsleven. Nederlandse studenten kiezen steeds vaker voor een IT-gerelateerde opleiding, maar die stijging in populariteit is pas te zien sinds 2006, en de groei is niet relatief aan de vraag naar IT specialisten in het bedrijfsleven.

De grijze massa
Daarnaast kampen veel ontwikkelde landen met vergrijzing van de bevolking, met Japan als schoolvoorbeeld. In 1950 was de bevolking van 65 jaar en ouder nog 4,9% van het totaal, twee jaar geleden (in 2014) was dit al gestegen naar 26%. De prognose is dat dit in 2050 zal stijgen naar bijna 40%. Ter vergelijking, in Nederland was de bevolking van 65 jaar en ouder in 1950 nog 7,7% van het totaal, in 2014 was dit al gegroeid tot 17,3%. Met een kleinere beroepsbevolking, en te weinig jonge mensen die informatica kiezen als studierichting, zullen bedrijven andere oplossingen moeten zoeken om genoeg talentvolle engineers, website ontwikkelaars en analisten te vinden om hun bedrijven boven water te houden.

Internationaal recruiten
Een van de recentelijk veel gehoorde oplossingen is om IT specialisten vanuit het buitenland te recruiten. De voertaal in de meeste IT-gerelateerde gebieden is al Engels, dus er is weinig sprake van een taalbarrière. Daarnaast zijn landen als India al langer bezig met een opmars op het gebied van IT. Verscheidene bedrijven hebben er al voor gekozen om hun IT team uit het buitenland te halen; Disney ging er zelfs toe over om hun bestaande team in de VS te vervangen door buitenlandse krachten. Dit stuitte uiteraard op grote verontwaardiging onder de Amerikaanse bevolking. Echter, wanneer er binnenslands gewoonweg niet meer genoeg specialisten zijn om je IT team draaiende te houden, is internationaal recruiten een veelbelovende oplossing.
De vraag is natuurlijk of het politieke klimaat in veel ontwikkelde landen het toelaat om deze weg verder te bewandelen. In Japan zijn de immigratieregels al versoepeld voor IT-gerelateerde werknemers uit het buitenland. Mijn voorspelling is dat Nederland zijn tekort aan specialisten eerst zal opvullen met migranten van binnen de EU, maar dat de volgende stap ook de rest van de wereld zal beslaan.

Mogelijkheden voor bedrijven van nu
Met technologieën als Skype, Facetime en dergelijke wordt de drempel steeds een beetje lager om mensen uit het buitenland aan te nemen, zonder dat je ze al ‘echt’ ontmoet hebt. Zelf ben ik ook bij mijn huidige baan aangenomen op basis van een Skype sollicitatie gesprek. Dit biedt vele mogelijkheden. Job boards als Working Abroad Worldwide springen in op deze vraag en bieden bedrijven de mogelijkheid om kosteloos internationaal te recruiten. Bedrijven kunnen hun vacature online plaatsen, en hoeven maar te wachten op aanmeldingen van over de hele wereld. Ook handig als je een Chinese, Indonesische, of Russische spreker nodig hebt in je team, overigens.

Door de uitwisseling van kennis en skills over de wereld, kunnen we een meer kleurrijke en gebalanceerde (bedrijfs-)wereld creëren waarin tekorten snel opgevuld worden en overschotten daarheen gestuurd worden waar ze het meest nodig zijn.

Deze gastblog is geschreven door Mieke Aarsman, Mieke werkt in Japan voor Daijob.

0 reactie(s) op “Internationaal recruiten – de oplossing voor het tekort aan IT specialisten?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.