Interview Diana van Asten | HR-specialisme: Verzuim & Werkgeluk

Diana van Asten profielfoto
12/09/2023 Leestijd: 4 minuten

Diana van Asten is al ruim 2,5 jaar bekend met Expand en heeft haar eigen bedrijf Artemis Advies: Expert in HR, verzuim & werkgeluk. Ze adviseert vooral (kleinere) MKB organisaties en is een brede HR-generalist. Haar rode draad is: ‘de juiste persoon op de juiste plek’.

Diana, zou je jezelf even kort willen voorstellen?
Mijn naam is Diana, ik ben 38 jaar, moeder van drie en ruim 2 jaar eigenaar van mijn eigen bedrijf, Artemis Advies. Tijdens mijn studie bedrijfskunde ben ik mij gaan verdiepen in HR en daarna heb ik, in loondienst, voor verschillende bedrijven gewerkt in het MKB. Sinds de start van mijn bedrijf heb ik al zo’n 35 bedrijven mogen adviseren binnen de brede HR-problematiek. Ik ondersteun vooral MKB-bedrijven, start-ups en HR-afdelingen bij diverse projecten. Hierbij kun je denken aan langdurig verzuim, recruitmentvraagstukken of het op orde brengen van de HR-basis, bijvoorbeeld het inrichten van een functiehuis of arbeidsvoorwaardenbeleid. Ook adviseer ik leidinggevenden in het voeren van gesprekken met hun medewerkers. In 2022 heb ik de opleiding tot Werkgelukdeskundige afgerond en sindsdien mag ik mij dus Werkgelukdeskundige noemen.

Ben je voor bedrijven uit allerlei branches werkzaam?
Eigenlijk wel ja, zolang er maar mensen werken. HR is zo’n breed vakgebied en als er mensen werken, spelen er overal in meer of mindere mate dezelfde zaken. De werkzaamheden zijn bij alle klanten heel divers en dat maakt het zo ontzettend leuk. Zo werk ik voor sommige klanten volledig op afstand en bij sommige op vaker op locatie.

Kun je een specifieke opdracht uitlichten?
Eigenlijk zijn alle opdrachten redelijk vergelijkbaar met elkaar. Soms werk ik in mijn eentje aan een project en soms doe ik dit samen met een zakenpartner. De gemiddelde looptijd van een opdracht is ongeveer een half jaar, maar sommige bedrijven zijn ook al ruim 2 jaar aan mij verbonden. Ik heb ongeveer zo’n 15 opdrachten per maand die kriskras door elkaar heen lopen.

Welke onderwerpen zie jij veel bij bedrijven naar voren komen?
De combinatie tussen verzuim en werkgeluk zie ik vaak terugkomen. Ik zie dat werkgeluk onvoldoende besproken wordt, waardoor er ook vaak veel (onnodig) verzuim binnen een bedrijf is. Ik help leidinggevenden door taboes bespreekbaar te (kunnen) maken, zodat we beter kunnen kijken naar de preventie van verzuim.  Bij veel van mijn klanten is de directeur ook de HR-manager, wat voor hele andere gesprekken zorgt dan wanneer er een HR-afdeling is.

Welke taboes probeer jij vooral te doorbreken?
Ik merk dat privéproblematiek vaak in de doofpot wordt gestopt. Zonde, want zo’n 60 tot 70% van het verzuim komt voort uit privéproblematiek. Dit is dus geen onderwerp wat niet besproken zou moeten worden. Hier moet vooral ook aandacht voor komen vanuit de werkgever om uitval te voorkomen. Ook vinden werknemers het lastig om ervoor uit te komen dat ze het niet naar hun zin hebben op werk, maar voor niemand is het leuk als je in een baan blijft zitten waar je niet gelukkig van wordt. Over het algemeen kun je stellen dat ik de onderwerpen op tafel leg die andere mensen lastig vinden om te bespreken. Wat je vaak ziet, is dat er zeker oplossingen mogelijk zijn, zoals een andere taakverdeling of andere werktijden, waardoor mensen dan toch bij hun huidige werkgever blijven. Ik ben van mening dat door juist het gesprek aan te gaan als werkgever met je werknemers, je juist een groot verschil kunt maken.

Wat is jouw tip voor een medewerker die niet helemaal op zijn plek zit?
Het makkelijkste is om in kaart te brengen waar je geen energie van krijgt en daar het gesprek over aan te gaan. Vaak vinden mensen het lastig om te achterhalen waar ze veel energie van krijgen. Door het gesprek aan te gaan kun je daarna ook zeggen dat je er alles aan hebt gedaan om weer regie over je baan te krijgen.

Hoe ziet de toekomst voor Artemis Advies eruit?
Ik weet zeker dat ik nog meer klanten ga bedienen en meer mensen aan me wil binden die dit werk samen met mij gaan doen. Ook verwacht ik binnenkort met een nieuw product te komen om leidinggevenden te ondersteunen om het gesprek te voeren met hun medewerkers.

Zou je nog iets willen meegeven aan andere HR-professionals?
Wat ik belangrijk vind in ons vak is dat de zakelijke koers van een bedrijf wordt gecombineerd met het menselijke effect en een HR-adviseur hier een onafhankelijke factor in is. Ook moeten leidinggevenden vaker betrokken worden binnen het HR-beleid om een verschil te kunnen maken. Alleen met een HR-basis die op orde is, kun je verder groeien.

 

0 reactie(s) op “Interview Diana van Asten | HR-specialisme: Verzuim & Werkgeluk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.