Loopbaancoaches… wat heb je er aan?

19/01/2016 Leestijd: 2 minuten

Een van de moeilijkste beroepen die er bestaan is dat van loopbaancoach. Dat werd mij althans voorgehouden door mijn leermeester Adriaan Hoogendijk en na 15 jaar moet ik hem nog steeds gelijk geven. Ik zal aangeven tegen welke uitdagingen de loopbaancoach aanloopt:

In loopbaanuitdagingen zie je twee krachtvelden

De dimensie die energie geeft, vitaliserend werkt en bijdraagt aan zingeving en persoonlijke groei. Dit geeft het gevoel dat je in een rivier zwemt en je de stroom mee hebt. Alles glijdt vanzelf en jij gedijt als persoon. Dit noemen we de meestroom.

Er is ook een tegenpool. De dimensie die energie kost, stress oplevert en die afstompt (afvlakt) en geen enkele uitdaging tot groei biedt. Dit zou je de tegenstroom kunnen noemen.

Vastgeketend aan een baan

Merkwaardig genoeg komen we beide stromnigen altijd tegen. Je kunt je afvragen wat mensen beweegt om in de tegenstroom te gaan werken of te blijven werken. Het antwoord is vaak dat mensen geen uitweg zien, vastgeketend zijn met gouden kettingen waarmee ze hun hypotheekverplichtingen moeten voldoen of collegegeld voor hun studerende kinderen van betalen. Je zou zo’n baan een gijzeling kunnen noemen met als gevolg dat de betrokkene in een isolement terecht komt.

De kunst voor een loopbaancoach is deels om de (uiteraard mentale) ketenen te verbreken. Dat doe je ondermeer door te laten inzien welke kostprijs er aan die ketens hangen of hebben gehangen. Gederfde groei zou je dat kunnen noemen. De vraag is alleen hoe groot de schade is. Het zelfsturend vermogen is bij deze categorie mensen zelden ontwikkeld, ze verkeren vaak in een afhankelijkheidspositie van hun actuele werkgever.

Verraden

Als deze categorie boventallig wordt verklaard zal een loopbaanadviseur eerst aan de slag gaan met het rouwproces. Deze mensen voelen zich verraden. Hun inspanningen en loyaliteit zien ze niet beloond worden, het voelt als een dolk in de schouder. De schade is dan tweeledig: de klap van het ontslag en de onthechting en daarnaast de achterstand die ze hebben opgelopen in employability en het vermogen zich te profileren op de arbeidsmarkt. Daar begint dus het werk van de loopbaancoach. Een goede loopbaancoach heeft een opleiding gedaan en heeft geleerd welke houding hij zich moet aanmeten met dergelijke cliënten. Daarnaast heeft hij een toolkit vol met mogelijkheden om die schadelast en het herstel van het vitaliserend en zelfsturend vermogen weer op gang te brengen.

Wie op zoek gaat naar een loopbaancoach moet goed opletten of die persoon een gedegen opleiding heeft gedaan (bijvoorbeeld bij Hoogendijk). Daarnaast is het belangrijk dat er een persoonlijke klik is. Dat kun je vaststellen in het oriënterend gesprek en het daarna volgende intakegesprek. Na het intake gesprek volgt een go or no go. Een goede loopbaan coach betaalt zich altijd terug.

0 reactie(s) op “Loopbaancoaches… wat heb je er aan?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.