Meer kids, minder vergrijzing

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Meer kinderen nodig
Nederland heeft meer kids nodig. Als we in Nederland meer kinderen krijgen dan kunnen we daar op den duur de vergrijzing mee tegengaan. Deze kinderen kunnen dan mooi de vergrijzing betalen van de huidige generatie. Maar de huidige ontwikkeling is juist dat we steeds later of steeds minder kinderen krijgen. Ligt hier een rol van de overheid, om ons meer te gaan sturen?

Later kinderen
In Nederland krijgen we later kinderen omdat we een stevige financiële basis willen hebben voor ons kroost. En omdat we carriere willen maken. En omdat we van het leven willen genieten en dat gaat zo moeilijk als je na een dag Himalaya terugmoet omdat je geen oppas hebt kunnen vinden. Of eigenlijk omdat het belangrijk is voor kind én ouders om veel samen te zijn. Al deze factoren zijn op jonge leeftijd moeilijk te combineren en daarom wordt gewacht tot de situatie zich verbetert.

Actie van CNV
Vanuit verschillende hoeken wordt nu actie ondernomen om het jong krijgen van kinderen aantrekkeljiker te maken. Zo heeft de CNV een petitie gestart. Interessant onderdeel van het voorstel van CNV is het idee om jonge ouders tot maximaal 10.000€ te geven waarmee zij extra vrije dagen kunnen bekostigen. Met deze vrije dagen zijn de ouders in staat om bijvoorbeeld een dag per week extra vrij te nemen om tijd door te kunnen brengen met het gezin. Een mooi citaat uit een bericht (link werkt helaas niet meer, redactie) op BNdestem.nl luidt dan ook ‘mensen moeten hun leven zelf inrichten’ . Het idee achter deze actie is dat vrouwen die kinderen krijgen toch kunnen blijven werken. Met meer vrije tijd tijdens het werk blijft er nog voldoende tijd over om voor de kinderen te zorgen.
Andere opvallende acties worden door de overheid gevoerd. Zo is er bijvoorbeeld extra veel aandacht gekomen voor kinderopvang en wordt er in toenemende mate aandacht besteed aan het combineren van gezin en werk.

Een toekomstvisie
Bovenstaande acties zijn oplossingen voor de lange termijn. De eerste twintig jaar hebben we nog niets aan de nieuwe generatie (voor de cynische lezer: dit geldt alleen voor de arbeidsmarkt). Dus zoeken we andere, directere oplossingen. Bijvoorbeeld het verbeteren van de arbeidsmarktcommunicatie. Zorg dat de opleidingen aansluiten op de arbeidsmarkt en zorg dat mensen op de hoogte zijn van wie wat zoekt. En nog belangrijker: wie wat kan. Want ook oudere mensen kunnen vacatures vervullen. En een pas geopende optie blijft natuurlijk de geopende grens: er kunnen werknemers aan worden gevoerd vanuit andere landen.

En uw visie!
Hoe denkt u hierover? Is verbeteren van de situatie voor jonge ouders de oplossing om vergrijzing tegen te gaan? En hoe moet dit dan gebeuren? Moeten we niet juist nieuwe werknemers uit andere landen laten komen?

0 reactie(s) op “Meer kids, minder vergrijzing”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.