Minder reis, meer werknemer

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Alles dat helpt om werknemers binnen te halen is ‘in’. Eigenlijk komt het er op neer dat werknemers meer kunnen eisen. En een van de eisen die ze lijken te gaan stellen heeft betrekking op de reistijd. Hier zijn talloze redenen voor te verzinnen: tijd is geld, meer reistijd betekent minder slaap, later thuis, enzovoorts. Welke redenen er precies zijn doet er eigenlijk niet zo toe. Werknemers willen minder reizen en zoeken hun werkgever dus dichter bij huis.

De vraag is nu: hoe gaan organisaties hier op reageren? Zetten ze een eigen carpool initiatief op, om zo het fileprobleem te verminderen? Verhuizen ze vestigingen, of splitsen ze op in kleinere vestigingen, om zo een betere verdeling te kunnen krijgen? Dat lijken allemaal geen oplossingen, in ieder geval niet direct en zeker niet praktisch haalbaar. Maar wat dan? niet reageren? Bedrijven zouden natuurlijk ook kunnen proberen om de focus op andere zaken te leggen. Bijvoorbeeld een extra goed loon, interessante secondaire arbeidsvoorwaarden, enzovoorts. Een trend hoeft natuurlijk niet per se te betekenen dat er op ingesprongen moet worden.

Maar soms werkt het juist erg goed om op een trend in te springen. Een praktische oplossing zou zijn om werknemers een auto van de zaak te geven. Werknemers met een auto van de zaak vinden het blijkbaar minder erg om lang in de file te moeten staan*.

Maar de mooiste en misschien ook gevaarlijkste oplossing is nog niet genoemd. Wat denkt u van thuiswerken? Natuurlijk is dit al regelmatig besproken, maar thuiswerken combineert verschillende trends in één aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Een dag per week thuiswerken is 20% minder reistijd en geeft een hoop flexibiliteit in uren. En juist dat zien jonge professionals wel zitten.

Maar hoe denkt u hierover? Heeft uw bedrijf maatregelen genomen om het reizen voor werknemers aangenamer te maken? Of ligt de focus van de wervingscampagne ergens anders? En zou thuiswerken voor u een oplossing kunnen zijn? En waarom (niet)?

*De link naar dit artikel werkt helaas niet meer en is verwijderd door de redactie.

0 reactie(s) op “Minder reis, meer werknemer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.