Nationale Vacaturebank: mag het ook iets totaal anders zijn?

30/10/2006 Leestijd: 3 minuten

In mijn korte serie over de zoekstrategie van grote vacaturesites ga ik deze keer in op de kwaliteit van de zoekstrategie van Nationale Vacaturebank (NVB voor intimi).

NVB is een commerciële vacaturesite en op dit moment nog onderdeel van VNU. Omdat VNU enige tijd geleden door raiders is gekocht zal het niet te lang duren voordat NVB nieuw onderdak heeft gevonden, ongetwijfeld voor een ongekend bedrag in Euro’s.

Direct zoeken op de homepage

In tegenstelling tot Werk.nl maakt NVB het zoeken naar banen makkelijk, met een aantal zoekcriteria op de homepage.

En nog beter, als ik een trefwoord ga invoeren biedt NVB een suggestie functie. Automatisch worden potentieel relevante functies getoond. Alleen jammer dat plotseling de knop “Zoek” is verdwenen.

Hierdoor druk ik automatisch op de enig overgebleven zoekbutton (die van Zoek op vacaturenummer) waardoor ik plotseling alle vacatures van NVB voor mijn neus krijg. Maar ik beschouw dit slechts als een schoonheidsfoutje van de relatief nieuwe NVB homepage (als het tenminste morgen opgelost is…).

Mag het misschien een pondje meer zijn?

Maar mijn goede humeur begint al snel te dalen als ik het resultaat van mijn zoekactie voor “account manager” zie. Meer dan 5.000 resultaten, zijn er werkelijk zoveel vacatures voor account manager in Nederland?

en.. mag ik voor jou bepalen wat een topbaan is?

En vreemd genoeg is het eerste resultaat een topbaan. Een topbaan? Ja, een topbaan. Niet voor mij, maar voor NVB, want voor deze vacature betaald een bedrijf geen € 169 maar € 498! Top voor NVB, volstrekt irrelevant voor mij.

en.. mag het ook iets totaal anders zijn?

En na die topbaan toont het zoekresultaat bij de eerste tien (niet gesponsorde) banen in totaal 5 banen die niets met account manager te maken hebben.

Als eerste wordt zelfs een vacature voor office manager getoond! En de nummers 3 en 4 zijn financieel administratieve vacatures. Lekker zooitje.

en.. mag het ook totaal ergens anders zijn?

Bij NVB is de kwaliteit van een zoekstrategie met trefwoorden duidelijk onder de maat; je krijgt volstrekt onvoorspelbare resultaten. Maar helaas is het met de vaste categorieën regio, functiegroep en opleidingsniveau niet al veel beter gesteld.

Vooral het selectiecriterium ‘Kies regio’ begrijp ik niet. Als ik bij voorbeeld regio Zuid-Holland kies, krijg ik vervolgens banen in Woerden, Amsterdam, regio Utrecht – Arnhem, ’s-Hertogenbosch, Dublin of tot Amsterdam of Zwitserland of België aangeboden.  De geografische kennis van NVB is duidelijk onder de maat.

en.. mag het ook een totaal ander opleiding zijn?

Als ik bij “het selectiecriterium ‘Kies opleidingsniveau’ LBO kies (in mijn geval in combinatie met Commercieel/Verkoop) dan krijg ik als eerste normale vacature (dus niet zo’n Topbaan) een baan als Rayon Manager voor mijn neus, met als één van de functie-eisen: MBO / HBO werk- en denkniveau. Ik begin het spoor zo langzamerhand geheel bijster te raken.

Gelukkig lijkt selectiecriterium Functiegroep wel te werken. Maar bij gebrek aan andere betrouwbare selectiecriteria krijg ik zoveel banen over me heen dat ik geheel moedeloos wordt. Laat maar.

NVB: Zoeken? Wat is dat?

Na de beproeving bij Werk.nl is de zoekstrategie bij NVB een verademing. Geen keurslijf, lekker meteen zoeken.
Alleen met de relevantie van het zoekresultaat is het wel zeer droevig gesteld. Het lijkt erop dat NVB het motto ‘meer is beter’ hanteert, waar voor de banenzoeker slechts ‘minder maar relevant‘ geldt. Tenslotte wil ik graag relevante banen zien, en niet zoveel mogelijk banen. Om nog maar te zwijgen van die onzin van Topbanen.

Mocht een potentiële koper van NVB meelezen, eerst even die zoekstrategie verbeteren, anders koop je misschien wel een kat in de zak!

Volgende keer: Monsterboard.nl

* Plaatjes en links werken niet meer per 8-5-2015, red.

0 reactie(s) op “Nationale Vacaturebank: mag het ook iets totaal anders zijn?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.