Netwerken in 2 minuten

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Netwerken kan snel, heel snel. En vorige week heb ik daar een mooi praktijkvoorbeeld van gezien tijdens de personal branding borrel van Tom Scholte. Wat ik daar geleerd heb, is dat je heel snel kunt weten wie iemand is en wat je voor elkaar kunt betekenen. En dat hoeft zeker niet ten koste te gaan van de ‘prettigheid’ van het gesprek.

Context

Wat deden we daar? Tom organiseerde een personal branding netwerkborrel voor iedereen die interesse had. Daar ontmoette ik onder andere Maaike Baartman, Kim Willems en Floor Drees, wiens personal brands hen vooruitgingen. Floor schreef al een mooi verslag van de borrel. Maaike schrijft haar scriptie over personal branding, meer volgt!

Handig: een goed naamkaartje

Bij binnenkomst wordt ons gevraagd een persoonlijk naamkaartje te maken. Er zijn verschillende kleuren kaartjes, pennen, stickers. Kortom: alles wat nodig is om je kaartje persoonlijk te maken en een beeld van jezelf neer te zetten.

Mijn kaartje is heel web2.0: veel beeld, weinig tekst. Inhoud? Mijn naam, functie (blog redacteur), een positieve sticker, mijn onderwerpen (internet, HR, filosofie) en een opmerking: “vraag meer”.

De opdracht: netwerken in 2 minuten

Vijf van de aanwezigen hadden zich aangemeld om zich in twee minuten voor te stellen aan de groep. Zij lieten zien dat je in 2 minuten prima kunt vertellen wie je bent en wat je bezig houdt. Na de sprekers kreeg de hele groep van Tom de opdracht om één persoon die je niet kende te vinden, om mee te praten. En in twee minuten waarde voor elkaar te creëren. Kortom: vertel wat je bezighoudt en wat je voor de ander kunt doen?

Het resultaat? 25 levendige gesprekken onder mensen die elkaar niet kenden. De naamkaartjes zijn prachtige binnenkomers: waarom dit plaatje, wat houdt je functie precies in? En de opening van het gesprek is altijd: ‘wat houdt je bezig?’ en niet ‘ik kan…’. Zo weet je zeker dat je inspeelt op wat de ander bezighoudt. Na 2 minuten wisselen we van partner en beginnen we een nieuw gesprek.

Al met al een zeer leuk event. Nieuwe kennissen. En tof om Floor, Maaike en Kim in het echt te zien.

Praktische wijsheden

Mijn belangrijkste lessen:

  • Naamplaatjes kunnen heel functioneel én persoonlijk zijn;
  • Netwerken hoeft niet lang te duren om zinvol/leuk/gericht te zijn;
  • Een goed beeld van wat je voor andere mensen kunt doen helpt;
  • Ga uit van de andere persoon;
  • Zorg dat je je kaartje bij je hebt.

Deze lijst is niet uitputtend en ik wend me bij deze graag tot mijn lezers voor verdere aanvulling!

* Link werkt niet meer – verwijderd per 15-9-2015,red.

0 reactie(s) op “Netwerken in 2 minuten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.