Over open management filosofie

15/12/2015 Leestijd: 4 minuten

Goede ideeën kunnen overal vandaag komen en vandaag las ik in de pers een paar ijzersterke opmerkingen die ik met jullie wil delen. Uiteraard komt er een brug naar HRM! Probeer nog even de pers te krijgen, het artikel is eigenlijk te goed om te missen, ik vond het zelf erg inspirerend. Disclaimer: nog Expand nog ik heeft banden met de pers. Zijn de juridici ook weer tevreden.

Achtergrond: het artikel
Het artikel waar ik naar verwijs begint op pagina 10 en beschrijft de investeringen van de familie Brenninkmeijer, volgens het artikel de rijkste (en groenste) familie van Nederland. De familie Brenninkmeijer was een van de eersten die begonnen met investeren in de ‘groene markt’ (groene energie, red.). En dat heeft ze bepaald geen windeieren gelegd. Op dit moment is er door hen tegen de 5 miljard Euro geïnvesteerd, verdeeld over 32 investeringen. En naar verwachting wordt er ook dit jaar 350 miljoen geïnvesteerd. Een ander artikel argumenteert dat dit zeker geen verspilling is: in tegenstelling tot de dot com bubbel zal groene energie niet barsten, het argument is dat de bedrijven goede winst maken en dat de ongewone waarderingen worden afgedekt door de hoge groei.

Managementfilosofie
Gezien het succes van voornoemde familie leek het me interessant meer te weten over de filosofie, of in gewone mensentaal, de gedachte achter de investeringen en de manier waarop deze worden uitgevoerd. Leren van de meester is niet voor niets een uitdrukking. En in het artikel vond ik drie citaten die verwijzen naar wat ik graag een open managementfilosofie zou noemen, voor nu bij gebrek aan een vaste definitie. Een managementfilosofie dus waarbij met een open houding naar kansen wordt gekeken. En waar deze kansen waar mogelijk worden benut.

Citaat 1: gut feel
“Indertijd was instinct en gut-feeling belangrijker dan wetenschappelijke data of uitvoerige financiële informatie, simpelweg omdat die dingen niet bestonden”, aldus Sven Hansen, Chief Investment Officer van Good Energies.
De open houding waar ik het eerder over had krijgt hier dus als invulling dat je niet al je beslissingen moet baseren op getallen en ook risico’s moet durven nemen. Klinkt leuk he? Heeft u al vaker gehoord? Dat dacht ik al. En u bent ook sceptisch? Nou ik ook, want natuurlijk is het altijd beter om een weloverwogen beslissing te nemen. Helaas is die informatie niet altijd voorhanden. Is het dan goed om altijd op gut-feeling te handelen? Ik denk het niet. Wel denk ik dat hier hele grote kansen liggen, die zich goed uitdrukken in het tweede citaat.

Citaat 2: dat ene briljante idee
“Wij zijn constant op zoek naar de nieuwe Google in ons veld. Dat ene briljante idee kan net zo goed van een gekke uitvinder komen als van een gerenommeerd bedrijf”, aldus wederom Sven Hansen.
Ziet u de link met het eerste citaat? Inderdaad, weloverwogen beslissingen zijn beter. Maar dergelijke beslissingen vereisen meer tijd. En als iemand dan met de nieuwe Google aan de haal gaat, dan ben je er te laat bij. Een argument voor gut-feeling? Misschien.

Wat ik met bovenstaande vooral wil zeggen is dat een open houding mogelijkheden biedt. Dat een grote kans pakken wellicht niet altijd kan op basis van wetenschappelijke data of financiële informatie. En dat met een open visie naar mogelijkheden kijken veel kansen kan bieden.

Het belang van mensen
Ik had u een link naar HR beloofd. Dat brengt me op het derde citaat, dat het belang van mensen binnen een organisatie accentueert. “Je kunt nog zo’n goede technologie hebben, zonder het juiste management brengt die je nooit op de markt”.

En dit leidt tot verdere evaluering. Een grote kans grijpen gebeurt niet altijd op basis van wetenschappelijke of financiële informatie. Een goed idee brengt goede mogelijkheden, maar die komen niet altijd tot volle wasdom. Want het verschil tussen succes en falen wordt nog altijd bepaald door de uitvoerende factor: de mens. Mensen nemen beslissingen en mensen brengen een goed idee tot uitvoering.
Een open houding naar ideeën, nee, een open houding naar mensen, om zo tot ideeën te komen. En tot wetenschappelijke of financiële informatie, dat lijkt me een goede managementfilosofie.

0 reactie(s) op “Over open management filosofie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.