Pokémon Go op de werkvloer: geen nieuwe uitdaging voor HR

27/07/2016 Leestijd: 4 minuten

Op 6 juli 2016 kwam Pokémon Go uit. Het spel verdubbelde de waarde van Nintendo aandelen en bracht de waarde van het bedrijf op 42 miljard dollar. Ook is ‘Poké go’ de eerste echt grote augmented reality game, zelfs ‘voorganger’ Ingress van Pokémon Go partner en Google dichter Niantic is niet zo groot geworden. Bedrijven over de hele wereld zoeken naar manieren om geld te slaan uit de enorme hype.

Lokaliteit

De lokaliteit maakt de game interessant: spelers moeten op fysieke locaties zijn om Pokémon te vangen, dus co-werkplekken, horeca gelegenheden en andere locale bedrijven grijpen slim in op het spel. Ook de politie, ziekenhuizen en bedrijven als Coolblue spelen het spelletje slim mee. Toch levert het spel ook problemen op, wat als er Pokémon in het kantoor ‘zitten’ of er een Poké stop in of vlakbij de werkplek is? De Poké stop kan elke 5 minuten worden geactiveerd, gaat dit werknemers afleiden? Gaan medewerkers elkaar wijzen op Pokémon en deze vangen? Moeten bedrijven actie ondernemen om te voorkomen dat hun werknemers teveel worden afgeleid?

Pokemon go -- geen nieuwe uitdaging voor HR - pokego appBron plaatje: Eduardo Woo op Flickr.

Pokémon Go en HR

In de afgelopen weken zijn hier ook (HR) vragen over gesteld: moet hier beleid voor worden gemaakt? Moet er een briefje bij de deur of het koffiezetapparaat? Dit zijn geen rare vragen voor bedrijven: door het belang van lokaliteit is Pokémon Go een nieuw ‘soort’ game en biedt het een nieuwe vorm van afleiding voor werknemers. Toch zou dit geen enkel probleem moeten vormen voor beleid of de manier waarop de organisatie en HR werknemers helpen focussen op hun werk.

In deze poll van Forbes gaf 69% van de respondenten aan Pokémon Go te spelen onder werktijd, waarbij ongeveer een derde van de respondenten aangaf langer dan een uur te spelen. Forbes claimt: de baas vindt het niet erg, in maar 3.000 gevallen werd gevraagd om met de game te stoppen. Onduidelijk in de poll is of alle 21.000 bazen op de hoogte waren van het speelgedrag. De helft van de respondenten geeft aan te ‘bonden’ met collega’s dankzij het spel.

Werknemers controleren?

Afleiding van werk bestaat al zolang werk bestaat. Harde geluidjes bij whatsapp notificaties, privé mail, games, Tinder: er zijn talloze manieren waarbij medewerkers zich af kunnen laten leiden door niet-werkgerelateerde zaken. Pokémon go laat ons hooguit weer zien hoeveel manieren er zijn. De benadering moet nog steeds hetzelfde zijn: we kunnen werknemers niet écht controleren op wat ze precies doen op hun telefoon, computer of tablet.

Dat moeten we als organisatie ook helemaal niet willen: ‘controle’ werkt averechts op mensen. Lees bijvoorbeeld dit artikel op Harvard Business Review over hoe de onderzochte personen presteerden wanneer ze geconfronteerd werden met (de naam van) een controlerende persoon. De enige benadering die echt constructief werkt is iedereen in de organisatie enerzijds te laten zien dat het werk dat ze doen belangrijk is en anderzijds door het werk interessant en leuk te maken. Kortom: Pokémon Go zou geen nieuwe uitdaging moeten vormen voor HR. De manier waarop we productiviteit waarborgen is hetzelfde gebleven: zorgen dat werknemers onder werktijd hun werk op de eerste plaats willen zetten.

0 reactie(s) op “Pokémon Go op de werkvloer: geen nieuwe uitdaging voor HR”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.