Totaljobs: Klein maar fijn

07/11/2006 Leestijd: 3 minuten

In deze laatste bijdrage in mijn serie over de zoekstrategie van grote vacaturesites ga ik deze keer in op de kwaliteit van de zoekstrategie van Totaljobs.

Wie is Totaljobs eigenlijk?

Totaljobs is onderdeel van Reed Business Information (RBI) en is relatief nieuw op de Nederlandse markt. Dat is ook direct te merken aan het aantal vacatures dat Totaljobs biedt. Want waar de grote drie zeer ruim boven de 40.000 vacatures op hun site vermelden blijft Totaljobs onder de 30.000 steken.

En ook hier, zoeken op de Homepage

Totaljobs.nl heeft net als Monsterboard en NVB een zoekmogelijkheid op de Homepage en natuurlijk gebruik ik mijn favoriete trefwoord: “account manager”.

Het resultaat van deze zoekactie toont vooral  account managers, hoewel ook andere functies worden getoond. De relevantie is onduidelijk.

En je kan stapsgewijs je zoekopdracht verfijnen!

Maar de kwaliteit van de Totaljobs zoekstrategie wordt direct duidelijk bij het zoekresultaat. Aan de linkerkant wordt mij de mogelijkheid geboden om mijn zoekopdracht verder te detailleren, op locatie, vakgebied, opleidingsniveau, type dienstverband en de oorsprong van de vacature (recruiter of ‘echt’ bedrijf). En als ik iets selecteer zie ik direct het resultaat van deze zoekactie.

Dat is pas prettig zoeken en toont dat Totaljobs duidelijk heeft nagedacht over de manier waarop mensen zoeken. Lekker interactief en je kan in principe stapsgewijs inzoomen op relevante vacatures.

Hier zouden de grote broers van Totaljobs een voorbeeld aan kunnen nemen. Toch gek dat iets zo publiek als een goede zoekstrategie niet direct navolging krijgt. Of letten vacaturesites niet op gratis beschikbare goede ideeën?

Klein = goed, groot = slecht?

Als je het volume aan vacatures van Werk.nl met de zoekstrategie van Totaljobs zou kunnen ontsluiten zou het beste van twee werelden gecombineerd kunnen worden. Helaas heeft de kleinste van de vier de beste zoekstrategie en de grootste van de vier de slechtste. De ideale wereld is nog ver van ons verwijderd…

En de beste zoekstrategie is…

Als ik mijn top 3 zou samenstellen is Totaljobs mijn favoriet, Monsterboard een goede tweede en NVB nummer drie. Werk.nl slaat de plank volledig mis als het om de toegankelijkheid en begrijpelijkheid van haar zoekstrategie gaat.

En het is eenvoudigweg niet vast te stellen of hun zoekstrategie goede resultaten oplevert. Erg jammer als je bedenkt dat juist Werk.nl het grootste aantal vacatures tot haar beschikking heeft en dus banenzoekers het beste van dienst zou kunnen zijn.

In de categorie geruchten:

In dit verband is het misschien aardig te vermelden dat RBI de Nationale Vacaturebank en Intermediair heeft overgenomen. Als dit bevestigd wordt krijgen we een wel zeer sterke markdominantie van één partij in de markt van vacaturesites. De vraag is dan natuurlijk of RBI alle merken intact houdt.
Het meest logische zou natuurlijk zijn om de Nationale Vacaturebank en Totaljobs samen te voegen. Een direct voordeel hiervan zou kunnen zijn dat het vacaturevolume van de NVB wordt gecombineerd met de aanzienlijk betere zoekstrategie van Totaljobs. We wachten af…

De volgende keer wil ik aandacht besteden aan de sites van werkgevers zelf. Hoe makkelijk (of hoe moeilijk) is het eigenlijk om vacatures op sites van grote werkgevers te vinden, en vervolgens op die vacatures te solliciteren?

0 reactie(s) op “Totaljobs: Klein maar fijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.