Zekerheid en (baan)garantie

05/04/2013 Leestijd: 2 minuten

‘Da’s 8 maanden ellende!’ Ik heb een vriendin aan de telefoon die vertelt over de volgende bezuinigingsronde in haar organisatie. De grote lijnen zijn bekend maar hoe het uit gaat pakken voor medewerkers… dat wordt pas over 8 maanden helder. Maanden die blijkbaar voor ellende en onzekerheid gaan zorgen bij haar en haar collega’s, getuige haar uitspraak. Het is een mechanisme dat ik herken in de organisaties waarbinnen ik me de afgelopen jaren heb bewogen. Een mechanisme dat ik toch iedere keer weer met enige verbazing waarneem, al begrijp ik de onderliggende behoefte.

Op de arbeidsmarkt is de focus verschoven; niet langer ‘zoeken en reageren’, maar ‘profileren en gevonden worden’ is het adagium om een nieuwe baan te bemachtigen. Om dat te kunnen doen zul je moeten weten wie je bent. Weten wat jou drijft. Weten wat jij nodig hebt en wat jij te bieden hebt. Het ‘ken u zelve’ waaraan ik in een eerder blog refereerde. Dat is een proces dat tijd kost, en waar een coach je bij zou kunnen helpen. Niet altijd een eenvoudig iets, zo’n bewustwordingsproces, dat niet.. maar het werkt wel enorm bevrijdend.

Want wat is nou leuker om volledig jezelf te zijn en daaraan ook vorm te kunnen en durven geven? Welke vrijheid zou het niet brengen als je vanuit en in jezelf zekerheid en veiligheid ervaart? Het zou zomaar kunnen dat de ‘ 8 maanden ellende’ getransformeerd worden tot ‘8 maanden vol uitdaging’ . Dat de ‘ ik ben mijn baan over een jaar kwijt’ verandert in ‘ ik heb een jaar de tijd om een volledig beeld te krijgen van wat ik nou eigenlijk zoek en wil in een baan’. Het zou je zomaar inzichten kunnen brengen die je kunnen verbazen.

Als je je werkelijk zo op kunt stellen in onzekere werksituaties, als je durft te vertrouwen op de veiligheid in jezelf, ben ik van een ding overtuigd; je gaat een veel aangenamer en bevredigender tijd tegemoet, dan wanneer je je laat leiden door angst.

Echte zekerheid zit niet in die baangarantie. Echte zekerheid vind je binnen in je. Een zekerheid die zich niet laat wegjagen door welke externe factor dan ook…

0 reactie(s) op “Zekerheid en (baan)garantie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.