Beoordelen of ontwikkelen? Waarom dit geen keuze is
Een mens is ingewikkeld. Vanaf je geboorte krijg je direct een luier om en ga je dingen af- en aanleren. Dat blijft zo tijdens je gehele jeugd. Je leert van je school, je gezin, je werk en je vriendenkring. Bovendien heb je meestal een oordeel over alles en iedereen in en uit je omgeving.…
lees meerDe toegevoegde waarde van generatiemanagement voor werkgevers
Welke generaties zijn er werkzaam in jouw organisatie? Deze vraag stel ik regelmatig aan werkgevers tijdens adviesgesprekken. Niet om medewerkers in hokjes te stoppen. Wel om te horen of er zicht is op welke generaties er werken in de organisatie en of er oog is voor het creëren van een inclusieve werkomgeving voor alle…
lees meerDoeners aan zet: voor doorgroeiende doeners
Nederland draait voor een groot deel op doeners. Doeners zijn praktisch, creatief, ze werken hard en snel. Maar 'doen' alleen is tegenwoordig in steeds meer banen niet meer genoeg. Van veel mensen wordt verwacht dat ze meegroeien in vaak complexe organisaties. Als doener wordt óók van je verwacht dat je beslissingen neemt, leiding geeft,…
lees meerStimuleer je werknemers om te blijven leren met het STAP-budget
Wil je je werknemers aanmoedigen om zich te blijven ontwikkelen? Wijs ze dan eens op het STAP-budget. Vanaf 1 maart 2022 kan iedereen met een betaalde baan subsidie voor een training, cursus of opleiding aanvragen. Dankzij zo’n om- of bijscholingstraject zijn je medewerkers straks breder inzetbaar. Bovendien neemt de kans toe dat ze hun…
lees meerOverbrug de skills gap: investeer in upskilling en reskilling
Voor wie het nog niet wist; we leven in een dynamische tijd. Ontwikkelingen volgen elkaar op in een ontzettend rap tempo en organisaties moeten nu meer dan ooit flexibel en wendbaar zijn om te kunnen overleven. Misschien is dit post-corona nog wel meer aan de orde. Ook van medewerkers wordt hierdoor meer gevraagd. Als…
lees meerWerken aan het merk ‘IK’
Dit ben ik en wie ben jij? Een zin die vaak in kleuterklassen wordt gebruikt. Vooral om kinderen te leren hoe ze zichzelf kunnen voorstellen en dit ook aan anderen te vragen. Ook in het bedrijfsleven wordt deze simplistische zin toegepast. Het is goed om regelmatig stil te staan bij de vraag ‘Wie ben…
lees meerOmringd door slechte bazen – een boekreview
De impact van slechte bazen Iedereen heeft wel eens een slechte manager gehad of een leidinggevende die juist heel erg inspirerend en betrokken was. Iedere ‘baas’ heeft impact op zijn of haar medewerkers. Een slechte baas kan veel negatieve invloed hebben op je motivatie en zelfvertrouwen. Thomas Erikson leert je in het boek ‘Omringd…
lees meerTips om leidinggevenden te trainen op verschillende HR-thema’s
Vanuit het HR Expert Bureau geven we regelmatig workshops aan leidinggevenden. Soms noemen we dit een workshop, een andere keer een ‘People managers overleg’. Onze overtuiging is dat leidinggevenden trainen op HR-thema’s ervoor zorgt dat de leidinggevenden zelfstandiger worden waardoor HR steeds minder nodig is, maar ook vooral dat medewerkers gelukkiger zijn met hun…
lees meerZo groeien jouw medewerkers mee met de digitale revolutie
Misschien herken je het: je organisatie wil vooruit in het digitale tijdperk, maar heeft daar nog niet alle skills voor in huis. Gelukkig kun je met (al dan niet gesubsidieerde) bij- en omscholingsprogramma’s voor bestaande medewerkers een flinke slag slaan. Belangrijk daarbij is dat je je niet alleen op hard skills richt. Ook specifieke…
lees meerInzetten op talent: een nieuwe vorm van vragen stellen
Wat staat dat talent je goed! ‘Wat is jouw talent en wat kun jij daarmee bijdragen aan de organisatie?’ Is dat een vraag die jij als leidinggevende wel eens stelt aan medewerkers? Veelal gaan functionerings- of beoordelingsgesprekken over de inhoud van de functie. Vaak proberen managers tijdens het gesprek te ontdekken of de uitgevoerde…
lees meer