Tips om leidinggevenden te trainen op verschillende HR-thema’s

19/08/2021 Leestijd: 3 minuten

Vanuit het HR Expert Bureau geven we regelmatig workshops aan leidinggevenden. Soms noemen we dit een workshop, een andere keer een ‘People managers overleg’. Onze overtuiging is dat leidinggevenden trainen op HR-thema’s ervoor zorgt dat de leidinggevenden zelfstandiger worden waardoor HR steeds minder nodig is, maar ook vooral dat medewerkers gelukkiger zijn met hun werk. Er is meer aandacht voor de medewerkers en ze voelen zich sterker betrokken wanneer er een goede leidinggevende verbonden is aan het team, in welke vorm dan ook. In dit artikel geef ik aan welke thema’s naar mijn mening belangrijk zijn om te behandelen in een workshop of ‘People managers overleg’ met leidinggevenden.

Verzuimpreventie en verzuimmanagement

Wat vraag je bij een ziekmelding? Hoe zorg je ervoor dat een medewerker verbonden en gemotiveerd blijft, ook bij langdurige uitval? Hoe zorg je voor empathie, maar sta je ook op je strepen bij frequent verzuim wat wel beïnvloedbaar is? En hoe voorkom je dat medewerkers uit jouw team uitvallen (preventie)? Het is erg waardevol om leidinggevenden hierin te trainen, zelfvertrouwen te geven om het gesprek aan te gaan en te zorgen dat de begeleiding vanaf dag 1 effectief is. Zowel medewerker, leidinggevende als de organisatie plukken hier de vruchten van.

Candidate Experience; werving & selectie en arbeidsmarktcommunicatie

Welke veranderingen zijn er in de arbeidsmarkt? Waar moet je rekening mee houden wanneer er een vacature komt in jouw team? Waarom is het belangrijk aan strategische personeelsplanning te doen zodat je niet halsoverkop hoeft te gaan werven voor jouw team? De ene leidinggevende heeft veel ervaring met het voeren van sollicitatiegesprekken, de ander wat minder. Key blijft de tip dat je de kandidaat zoveel mogelijk aan het woord laat tijdens het gesprek. Ook merken we dat nieuwe generaties echt zelf willen kijken of ze de bedrijfscultuur wel iets vinden, dus alleen een eenzijdig gesprek zal de kandidaat niet overtuigen om bij je te komen werken.

Ontwikkelen van medewerkers & Job Crafting

Hoe zorg je dat de medewerkers in jouw team sterk in het werk blijven wat ze doen, zonder te hoeven switchen naar een andere werkgever? Hoe formuleer je in de ontwikkelgesprekken met medewerkers een goede leervraag en blijf je in gesprek over ambities? Door deze thema’s te behandelen merk je dat leren en ontwikkelen een grotere rol krijgen op de agenda van de leidinggevende. Zo kunnen ze de medewerker goed coachen en begeleiden om met leren en ontwikkelen bezig te zijn en blijven. We zien dat dit een positief effect heeft en zo mogelijk ongewenst verloop voorkomt.

Waardering en complimenten

Wat is de kracht van waardering? Welke vormen van waardering kun je als leidinggevende inzetten in jouw team? En wist je dat verschillende medewerkers verschillende waarderingsvoorkeuren hebben? Door leidinggevenden hier bewust van te maken en in de praktijk mee te laten oefenen zorg je voor een positieve sfeer in het team en vergroot je de betrokkenheid van de medewerkers (en natuurlijk een stukje werkgeluk). We merken dat het trainen van leidinggevenden in het geven van gerichte waardering ook een wisselwerking heeft op de medewerker die zo ook meer waardering kan laten blijken aan de leidinggevende.

Tot slot: er zijn natuurlijk tal van thema’s die we hier nog op aan kunnen vullen. Van dienend leiderschap tot de basis van arbeidsrecht. Het belangrijkste doel is leidinggevenden gerichte informatie bieden die actueel is en dit vertalen naar de praktijk. Hoe kunnen ze hiermee oefenen per thema? En hoe zorg je voor een goede follow-up?

In het volgende artikel zal ik verder ingaan op de vorm van goede workshops. Wil je in jouw organisatie aan de slag met een ‘People managers overleg’ of workshops voor leidinggevenden (en medewerkers)? Neem dan gerust contact op www.hrexpertbureau.nl/contact of reageer hieronder in de comments.

0 reactie(s) op “Tips om leidinggevenden te trainen op verschillende HR-thema’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.