De beste interim professional faciliteert

15/12/2011 Leestijd: 2 minuten

Processen belangrijker dan details

Voor het jaar 2012 wordt algemeen aangenomen dat er een stevig tekort zal ontstaan aan specialisten. Met name in de technische beroepen en ICT zullen die tekorten pijnlijk voelbaar zijn. Datzelfde zal ook aan de hand zijn bij het vinden van interim professionals. Steeds vaker is te lezen in de diverse media, vooral online, dat de vraag naar interim generalisten afneemt en die naar interim specialisten juist toeneemt. Het lijkt alsof daarmee wordt gezegd, dat interim professionals die leiding geven aan bijvoorbeeld veranderingsprocessen, of algemeen leidinggevende interim professionals, niet gezocht worden; of wellicht niet als specialist worden gezien.

Toch is juist de (algemeen) leidinggevende interim professional bij uitstek een specialist. Hij of zij verstaat de kunst om zich niet te verliezen in de details van processen. Hij of zij is specialist in het begrijpen, bewaken, en sturen van processen. En weet daarin de cruciale talenten binnen het team, waaraan hij of zij leiding geeft, te herkennen. De echte interim specialist die “uit dit hout is gesneden” weet die talenten ook tot ontwikkeling te brengen en hen op hun beurt te faciliteren de talenten binnen hun eigen teams tot ontwikkeling te brengen.

Praktijkvoorbeeld

Als onderdeel van een opdrachtbespreking had de opdrachtgever besloten dat het team, waaraan ik als interim professional leiding zou moeten geven, betrokken werd bij de selectie van de juiste interim leider. Ik onderschrijf deze keuze van harte en heb er vol overtuiging aan meegewerkt. Het betreffende team bestond uit pure professionals in hun vakgebied. Ik durf te zeggen dat zij in hun specialisme tot de top van Nederland behoorden.

De directe match tussen dit team en mij was, dat we beiden het belang zagen van mijn rol als facilitator van dit team. Door hen te faciliteren in hun talenten en professionaliteit konden zij tot een nog hogere kwaliteit van werken komen en daarin ook vernieuwingen doorvoeren. Als team konden deze professionals innovatief te werk gaan. Al vrij snel bereikten zij daardoor niet alleen een hogere kwaliteit, maar ook hogere financiële resultaten. Het was voor mij een genot om faciliterend leiding te mogen geven aan dit team.

Werkgeversmarkt

In de werkgeversmarkt zoals de arbeidsmarkt zich in 2012 manifesteert, zullen organisaties meer en meer moeite ondervinden bij het vinden, aantrekken, en behouden van cruciale talenten; de “War for talent” is werkelijkheid. Juist in deze arbeidsmarkt is innovatief denken en handelen van levensbelang. Het maakt daarin niet uit of de organisatie een proces van saneren, veranderen, of juist groei doormaakt. Innovatie en aandacht voor talenten zijn de rode draad die door al deze processen loopt. De beste interim professional die daaraan leiding geeft is de specialist die de kunst van het faciliteren verstaat en daardoor organisatiebreed draagvlak creëert.

0 reactie(s) op “De beste interim professional faciliteert”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.