De HR manager kan veel leren van de facility manager

19/04/2016 Leestijd: 3 minuten

De facility manager is verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met onderhoud, veiligheid, preventie, autopark, kortom alle zaken die de medewerkers als logisch in orde beschouwen. Hij of zij wordt vaak afgerekend op efficiëntie en kosten. Hoe doen ze dat?

Natuurlijk, onderhandelen met leveranciers, energiebedrijven, leasemaatschappijen en dergelijke maar vaak gaat de blik ook uit naar samenwerking met andere naburige bedrijven. Heel veel bedrijven op bedrijventerreinen werken samen op gebieden als bewaking van terreinen, brandweeroefeningen, EHBO cursussen, betere prijzen voor onderhoud en energiekosten door omvang en noem maar op. Heel normaal en ze leren ook nog van elkaar.

Facility management & HR

Bij HR afdelingen gaat het heel anders, dat zijn redelijk gesloten afdelingen. De HR manager richt zich vooral op werving en selectie, (slimme) arbeidsvoorwaarden, intern scholen of dure externe scholing, boeien en binden, ontslag, pensioenen, dossiers vervolmaken en dat soort zaken. En dat terwijl er een wereld aan samenwerkingsmogelijkheden open ligt met de directe omgeving. Maar dat vereist dan wel een minder gesloten visie.

Samenwerken

Stel je hebt als uitgangspunt dat opleidingen, algemeen of specifiek, heel belangrijk zijn, bij voorkeur erkende opleidingen. Je kunt dan kiezen om intern een opleiding te organiseren maar vaak is daar te weinig belangstelling voor. Dan wordt het een dure grap. Maar verkoop is verkoop en inkoop is inkoop. Waarom niet samenwerken met je buren en gezamenlijk een erkende cursus met voldoende eigen kenmerken organiseren? Kun je ook nog wat van elkaar leren.

Vaak kun je dan ook subsidie krijgen. Nog zoiets, subsidie. Ontzettend ingewikkeld (zeker Europese subsidie maar onze overheid kan er ook wat van) doch vaak erg lonend. Als er op het bedrijventerrein een HR specialist die taak op zich neemt dan hoeft de rest zich daar niet meer druk om te maken. De buit wordt natuurlijk eerlijk verdeeld.

En waarom allemaal een payroll afdeling? Kleine bedrijven besteden het uit en dat kost vaak de hoofdprijs. En we weten allemaal dat het een salarisadministratie niet uitmaakt of ze voor 500 of duizend medewerkers het salaris verzorgen mits de gegevens goed worden aangeleverd. Bovendien zijn ze zeer betrouwbaar dus geheimhouding is verzekerd.

Samenwerken op logistiek gebied

De mogelijkheid tot samenwerken op logistiek gebied is wellicht het beste voorbeeld. Neem een heftruckopleiding, echt nodig maar wordt vaak niet gegeven. Is gedoe. Maar door de ene keer bij bedrijf A en de andere keer bij bedrijf B en/of C te trainen leren ze veel breder met de heftruck om te gaan. En dat geeft weer de mogelijkheid tot uitwisseling van personeel in drukke tijden bij het ene bedrijf en magere tijden bij het andere bedrijf.

Stel je voor: een bedrijventerrein dat waar mogelijk op HR gebied samenwerkt. Denk aan ziekteverzuim opvang, meer re-integratie mogelijkheden, meer doorgroeimogelijkheden voor medewerkers, een groot opleidingsaanbod, samenwerking met de plaatselijke scholen en de jeugd (de toekomst) laten kennismaken met de verschillende bedrijven. Over boeien en binden gesproken.
Is dat zo gemakkelijk, dat uitwisselen? Nee, je zit met salaris, met pensioen, met verschillende cao’s en dat soort zaken. Maar een beetje HR afdeling verzint daarvoor gewoon een list.

Daar zijn aparte blogs van te maken. Maar dan bij voorkeur met elkaar. Reageer, kom met leeuwen en beren die ik (nog) niet zie en laten we met een andere blik naar de HR verantwoordelijkheid kijken en leren van de facility manager.

0 reactie(s) op “De HR manager kan veel leren van de facility manager”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.