Het begin van de HiPo

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Een HiPo, high potential, is een erg gewilde werknemer. Hij kan op termijn zeer veel bereiken, hij heeft talent. In gesprekken met recruiters worden HiPo’s er zo snel mogelijk uitgepikt en als het kan meteen ergens aan het werk gezet. Als het even kan wordt iedere functie ingevuld door een HiPo. Kort samengevat: iedereen wil een HiPo en veel mensen willen een HiPo zijn. Maar, hoe wordt je nou een HiPo?

Eigenschappen
Ik heb hier en daar eens rondgevraagd om te achterhalen over welke eigenschappen een HiPo eigenlijk beschikt. Het antwoord dat ik het meest heb gehoord was ‘intelligent’. Bij het vragen naar de definitie van intelligent kreeg ik vaak het antwoord ‘de mate waarop iemand in staat is om in iedere situatie een adequate oplossing te vinden’. Andere veelgenoemde eigenschappen zijn ‘pro-actief’ en ‘zelfstandig’. Er werden meer eigenschappen genoemd, maar die kwamen lang niet zo vaak terug. Natuurlijk is dit geen onderzoek en is het zeker niet representatief. Ik probeer hier alleen een algemeen beeld te scheppen van een HiPo, waar veel mensen zich in kunnen vinden.

Oorzaak en gevolg
Bovenstaande eigenschappen hebben naar mijn mening niet zoveel te maken met talent. Ik zeg niet dat je geen talent kunt hebben voor bijvoorbeeld pro-activiteit of zelfstandigheid. Ik wil wel zeggen dat deze eigenschappen ergens vandaan komen. Als ik iets heb geleerd op mijn opleiding P&A, dan is het dat je zulke eigenschappen aan kunt leren. Dat doe je door oefening, observatie, reflectie. En dat herhalen tot iemand je verteld dat je de pensioengerechtigde leeftijd bent gepasseerd.

Dus wat is de oorzaak?
Volgens mij zit er dus iets onder, iets achter die intelligentie, die hoge mate van pro-activiteit en zelfstandigheid. Een woord dat ook genoemd werd toen ik mensen vroeg welke eigenschappen een HiPo nou heeft, maar dat ik stiekem voor jullie achter heb gehouden. Het werd net zo vaak genoemd als ‘zelfstandig’ en soms werd er hetzelfde mee bedoeld als ‘pro-actief’. Namelijk: gedrevenheid. In plaats van de term gedrevenheid werd ook wel genoemd ‘energiek’, ‘gemotiveerd’, misschien zelfs ‘positief’. En dát is volgens mij de eigenschap waarmee een HiPo begint.

Het proces
Laat ik nogmaals benadrukken dat er zeker wel talloze HiPo’s zijn die uit zichzelf pro-actief, zelfstandig en intelligent zijn. Maar ik denk dat je al deze eigenschappen kunt leren en dat een HiPo zich onderscheidt, maar dus ook gevonden kan worden, op basis van zijn motivatie, gedrevenheid, energie of positiviteit.

Samenvattend
Wat ik eigenlijk met deze post wil zeggen is dat je op heel veel manieren naar HiPo’s kunt zoeken en dat je je niet moet beperken tot hele intelligente of pro-actieve mensen. Een blik op de gedrevenheid en het daar uit volgend potentieel kan je net zo veel leren en je ook helpen een veel grotere bron potentieel aan te boren.

0 reactie(s) op “Het begin van de HiPo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.