“HR is een prima springplank voor een mooie carrière” – interview Rob Overgaauw

25/01/2011 Leestijd: 6 minuten

Vandaag interview ik Rob Overgaauw. Rob is zelfstandig HRM’er, alweer bijna 15 jaar. Hij is ook blogger bij Expand, bestuur van de NVP, vader, Rotterdammer (en dus ondernemer en doener). Met totaal 30 jaar ervaring heeft Rob aardig wat organisaties van binnen gezien. En dat maakt het interessant om hem eens naar zijn visie op het vakgebied te vragen.

Vakbladen spreken vaak van e-HRM, al enige jaren. Maar is het echt zo hot en booming als wordt beweerd?

Ja. Het is al belangrijk en zal spectaculair toenemen de komende jaren. Omdat steeds meer diensten gedigitaliseerd kunnen worden. Neem bijvoorbeeld de administratie die komt kijken bij al die Poortwachter formulieren. Dat kan allemaal worden ingevuld en gedistribueerd via digitale systemen. Je kunt mensen vanuit huis laten inloggen en dingen zelf in laten voeren. Zo bespaar je FTE’s binnen P&O. En e-learning wordt ook hot, niet alleen om het gemak, maar ook vanwege de leerstijlen die bij iedereen individueel zijn.  Je kunt beginnen met leren als jij daar zin in en wanneer je er de  tijd voor hebt. En e-learning biedt zowel tekst als visuele ondersteuning, zelfs interactie. En blended learning  een slimme mix van  online en offline learning, is helemaal waardevol. Bedrijven als ING hebben daar giga in geïnvesteerd

Ook personeelsplanning en inroostering kan uitstekend met e-HRM. In tijden waarin flexibiliteit zo’n grote rol speelt, is dat enorm belangrijk. Mensen kunnen zich vanuit huis zelf inroosterenof hun voorkeuren opgeven. De arbeidstijdwetgeving wordt volledig bewaakt en ook de financiële consequenties aan de diensten worden nauwkeurig meegenomen. De betekenis van e-HRM zal toenemen. Het is alleen een beetje onoverzichtelijk op dit moment. Er zijn zo’n 10 grote aanbieders van systemen en dat aantal groeit. Die systemen zijn niet altijd gemakkelijk compatible. Als verschillende applicaties niet of slecht onderling te combineren zijn wordt dat door de gebruiker – terecht- als nadeel ervaren.

En hoe zie je de toekomst van e-HRM?

De verwachting is dat binnenkort cloud toepassingen het helemaal gaan worden. Alle systemen zijn dan webenabled en werken perfect samen. Dubbele invoer van data in een personeelsrecord is dan niet meer aan de orde. Een ander voordeel dat ik zie met e-HRM is dat de HR processen steeds transparanter worden waardoor goed zichtbaar is wat de individuele productiviteit is van een werknemer.

Eigenlijk vroeg ik me hetzelfde af over e-learning: volgens mij hebben we alle mogelijkheden, maar zetten we die nauwelijks in. Zie ik dat goed? En hoe komt dat?

E-learning biedt hele mooie mogelijkheden. Toevallig ben ik daar zelf ook mee bezig. Het bleek dat er nog geen module was voor W&S training voor middenkader teamleiders. Mensen die niet HR zijn maar wel steeds meer HR taken krijgen. Dat zijn er heel veel. En die kun je prima via e-learning dat deel van hun functie leren. De content voor zo’n moduul heb ik recent nog geschreven voor een klant.

Social media is nu érg groot aan het worden. Welke rol gaat het vertegenwoordigen binnen HR?

Social media is niet meer weg te denken. Employer branding, arbeidsmarkt communicatie, W&S.  Maar heel veel bedrijven hebben die stap nog niet gemaakt, of zijn er marginaal mee bezig. Er is nog een wereld te verbeteren. Als je de stap maakt, is het belangrijk dat er iemand op zit die snapt hoe het werkt en het digitale platform  actueel houdt. Als je als bedrijf achterloopt met de feiten gaat het contraproductief werken en dan verlies je waarde in de perceptie van je doelgroep. Als je het doet dan moet je het goed doen.

Welke verschuivingen zie je in het HR vak?

Ik verwacht een tweedeling. De midden laag, bestaande uit personeelsconsulenten gaat verdwijnen. De betere professionals migreren naar het niveau van HR business partner. De lijn gaat steeds meer zelf doen en dat kan met e-HRM oplossingen. Met employee self service systemen wordt de administratieve taak binnen het vakgebied verlicht doordat medewerkers veel zelf kunnen doen.

In HR zie je heel veel specialiteiten: recruitment, arbeidsmarktcommunicatie. Je moet als HR weten waar je partijen moet zoeken die dit soort specialismes doen. Je moet wel weten wat er gaande is en de regie houden, maar de diepte kennis en de creativiteit is niet voor iedere  HR manager of HR directeur weggelegd. Het stukje makelaardij, contractmanagement, met strakke SLA’s wordt steeds belangrijker in het werkveld.

Speelt NLP een belangrijke rol in je werk als HRM’er?

Vooral  wat betreft mijn eigen functioneren. NLP is een methodiek om strategieën te ontwikkelen en om gericht te werken aan resultaten. Dingen voor elkaar krijgen dus. NLP leert in dat kader allerlei nuttige zaken zoals heel gericht te kijken naar belemmerende overtuigingen en die vervolgens om te buigen. Of juist het mobiliseren van bevorderende overtuigingen en die handig inzetten. Je gaat ook beseffen wat de betekenis van stemmingen is; een heel belangrijke factor in falen of succes. NLP leert je hoe je met deze variabele kunt sturen. Verder is bekend dat we denken en zien vanuit plaatjes. Met onze filters bouwen we paradigma’s. Die helpen je te voorkomen dat je overloaded wordt met prikkels. Soms zijn die paradigma’s niet behulpzaam en werken ze zelfs tegen. Dan worden het belemmerende overtuigingen. NLP geeft instrumenten om paradigma’s te herkaderen.

Het helpt je op een andere manier te kijken naar “problemen”. In change management of coaching is NLP een heel goed bruikbare tool. Mensen worden gevoed door pijnlijke ervaringen die met NLP in een ander perspectief kunnen worden geplaatst. Nadeel is dat NLP vooral sterk cognitief is en dat er weinig met emoties wordt gedaan, alles wordt op een rationele manier behapbaar gemaakt.

Wat denk je van HR als interne marketing?

Hoewel Marketing en HR twee afdelingen zijn die van oudsher niet gemakkelijk communiceren, schuiven ze wel steeds meer naar elkaar toe. Ik vind dat HR mensen wat betreft het verkopen van hun eigen producten meer met internal branding bezig moeten zijn. HR mensen zijn vooral van de technische kant van hun product, maar vergeten dat ze het ook positief moeten vertalen naar de gebruikers. Als je een leuk beoordelingssysteem bedenkt of inkoopt, dan kun je daar als HR verantwoordelijke wel heel tevreden over zijn, maar je moet het ook verkopen. Het wordt gebruikt in de lijn en die gebruikers moeten er enthousiast over worden. Helaas zien we nog slechts weinig goede voorbeelden van HR mensen die daar goed in slagen.

Ik ben nu al benieuwd hoe ze de werkkosten regeling gaan verkopen. Wie dat goed aanpakt kan goede sier maken. Maar als het net zo gaat als ik sommige HR mensen heb zien doen met het verkopen van fietsenplan of PC privé project, dan hou ik mijn hart vast.

Verder raad ik HR mensen aan om uit het Calimero syndroom weg te blijven. Ga niet lopen knokken, als je goed bent in je vak en je maakt je verdienstelijk in het belang van het bedrijf dan kom je vanzelf boven drijven bij de raad van bestuur.

0 reactie(s) op ““HR is een prima springplank voor een mooie carrière” – interview Rob Overgaauw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.