Klaar om te solliciteren? Check nog even snel deze tips!

31/08/2017 Leestijd: 4 minuten

Natuurlijk wil je dat jouw sollicitatiegesprek een succes wordt en daarom hebben we een aantal tips voor je verzameld. Want goed advies brengt je een stuk verder!

Goede voorbereiding start bij je sollicitatiebrief

Geloof het of niet, sommige mensen solliciteren zonder sollicitatiebrief of motivatie. Gewoon een mailtje sturen met je CV en de zin ‘Ik zou graag bij jullie willen werken’. Lekker kort en pittig zou je denken, maar het werkt niet. De meeste bedrijven willen graag weten waarom je bij hen zou willen werken en waarom jij de geschikte persoon bent. Schrijf daarom altijd een motivatie of sollicitatiebrief.

Voorbereiding

Jezelf voorbereiden is heel belangrijk als je een goed sollicitatiegesprek wilt voeren. Stel jezelf een aantal vragen: bij wat voor bedrijf kom ik te werken? Welke functie-eisen hadden ze beschreven in de vacature? Wat wil ik weten van het bedrijf? En welke relevante werkervaring en skills heb ik, waardoor ze mij wel moeten aannemen?
Ben je bijna klaar om het gesprek aan te gaan? Neem onderstaande sollicitatiegesprek tips dan nog even mee:

  • Weet je of er een dresscode geldt binnen het bedrijf? Zo ja, speel hier dan slim op in. De juiste kleding gaat je misschien niet direct een baan opleveren, maar de verkeerde kleding kan de kans op een baan wel laten verdwijnen. Als je niet weet of er een dresscode geldt, probeer dan erachter te komen hoe personeel van vergelijkbare bedrijven zich kleedt op de werkvloer. En zorg ervoor dat jouw kleding hierbij aansluit.
  • Zorg ervoor dat je niet met een bomvolle of lege maag richting het gesprek gaat. Een volle maag kan je dwars zitten, en een hongerig gevoel is slecht voor je concentratie.
  • Kom ruim op tijd. Zorg ervoor dat je tien of vijftien minuten voor aanvang van het sollicitatiegesprek aanwezig bent. Dan kun je de sfeer proeven binnen het bedrijf, jezelf opfrissen en ben je nog steeds keurig op tijd.

Schaam je niet voor jezelf

Probeer zo veel mogelijk jezelf te zijn. Ben je een vrolijk figuur en houd je van een grapje probeer dit dan ook tijdens je sollicitatie gesprek. Wanneer je je tijdens je gesprek anders gaat opstellen dan dat je zelf bent, kan het zijn dat je je later niet thuis voelt op je werk. Probeer zo veel mogelijk je zelf te zijn, natuurlijk zijn er vast en zeker wat zenuwen. Helemaal niet gek! Solliciteren op een nieuwe baan is ook mega spannend. Maar probeer na de kennismaking het sollicitatiegesprek eigen te maken door jezelf te zijn.

Wees eerlijk

Iedereen heeft goede en slechte kwaliteiten. De kunst van solliciteren is om je goede kwaliteiten naar voren te brengen. Uiteraard moet je altijd eerlijk zijn, maar om nou gelijk al je slechte kwaliteiten op te noemen is ook een beetje overdreven. Je zwakke punten komen later ter sprake tijdens het sollicitatiegesprek.

Naast alle Do’s zijn er uiteraard ook Don’ts!

Er zijn natuurlijk ook vragen die je beter niet kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek, zoals:

‘Hoe lang duurt mijn proeftijd?’ Deze vraag stel je pas bij een volgend gesprek. Want als je hier direct naar vraagt, kom je onzeker over.

Begin niet te snel over het salaris, want je wilt niet overkomen als een geldwolf. Dit soort vragen stel je bij een vervolggesprek of tijdens de onderhandeling over arbeidsvoorwaarden. Als de werkgever er zelf over begint, kun je natuurlijk wel reageren.

Heb je de sollicitatierondes doorlopen en ga je beginnen aan de onderhandelingen over je salaris? Doe dan van tevoren research om te checken wat iemand in deze functie zou moeten verdienen.

Denk je klaar te zijn voor je sollicitatie avontuur? Check voor de zekerheid nog even alle overige sollicitatietips zodat je geen onnodige fouten maakt en de baan van jou wordt!

Heel veel succes met je sollicitatie, hopelijk heb je wat aan de tips die ik je heb gegeven.

Gastblogger: Eline Prins van YoungCapital

0 reactie(s) op “Klaar om te solliciteren? Check nog even snel deze tips!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.