Kort scholingskosten op ontslagvergoeding

22/06/2007 Leestijd: 2 minuten

Het bedrag dat een werkgever in de scholing van een werknemer heeft gestoken, moet bij ontslag in mindering worden gebracht op diens vergoeding. Die mening is CWI-voorzitter Rens de Groot toegedaan. De Groot waarschuwde tijdens het congres ‘Een dynamische arbeidsmarkt voor iedereen’ voor het gevaar van een ‘granieten bestand’ aan werklozen als niet wordt geïnvesteerd in mensen, terwijl er nu een record aantal vacatures is. …..

Scholing

Het belangrijkste probleem vindt hij echter dat 40 procent van hen te weinig scholing heeft genoten om aantrekkelijk te zijn voor werkgevers. De Groot onderscheidt hierbij enerzijds de klassieke manier van scholing in de schoolbanken, en anderzijds het leren in de praktijk. Daarbij komen vaak andere talenten bovendrijven dan op school. Middels haar actieplan hielp het CWI in januari-april 9000 meer oudere werklozen aan een baan dan in dezelfde periode vorig jaar.

Einde citaat (verkort weergegeven). Bron: HRpraktijk.nl*

Scholen en trainen van medewerkers, kortom het continue ontwikkelen van medewerkers zorgt ervoor dat de organisatie ontwikkelt. Scholing en training is dus goed.

Het nieuwe voorstel

Het voorstel dat nu weer door de CWI voorzitter wordt gedaan is weer eens een bewijs dat de overheid totaal los is van de realiteit. Is het niet een taak van het CWI om mensen te helpen aan een (andere) baan te komen? Zou het niet de taak van het CWI moeten zijn om mensen die hopen op een uitkering te toetsen op kennis en competenties? En meteen een training of opleiding te verzorgen om de terugstroom in het arbeidsproces zo snel mogelijk te laten gebeuren?

Als het CWI zijn werk wat beter zou doen en minder bezig zou zijn met de bureaucratie, dan zou de hele versoepeling van het ontslagrecht geen probleem opleveren. Iedereen die ontslagen is weet dan dat er op korte termijn weer een andere job op hem wacht. Nu probeert het CWI zijn verantwoordelijkheden en werk af te schuiven op de werkgevers. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Dit gastblog is geschreven door Ad de Beer.

* link werkt niet meer per 25-6-2015, red.

0 reactie(s) op “Kort scholingskosten op ontslagvergoeding”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.