Millennials in de kreukels

08/11/2018 Leestijd: 2 minuten

Onderwerpen op het gebied van psychische problemen van young professionals hebben de laatste jaren veel aandacht gekregen. Uit onderzoek van het GFK in opdracht van Interpolis blijkt dat één op de vijf millennials zulke ernstige mentale klachten ervaart dat hij/zij daardoor in het dagelijks leven wordt belemmerd, dus ook in hun werk.

Het aantal jonge professionals met mentale gezondheidsproblemen (burn-out, angst, depressie) is een steeds vaker voorkomend verschijnsel. De persoonlijke druk die wordt opgelegd om goed te presteren, de technologie die het mogelijk maakt om 24/7 in contact te staan met je werk (en met de rest van de wereld) en de competitiedrang die er ontstaat, kunnen allemaal aanleidingen zijn voor een disbalans.

Social media

Ook denk ik dat de opkomst van social media en de mogelijkheden die hierdoor zijn ontstaan een grote impact hebben op de druk en competitiedrang die jongeren tegenwoordig bij zichzelf neerleggen. Social media geeft vaak het ideale plaatje weer. Je kunt door middel van persoonlijke kreten en foto’s met een filtertje laten zien hoe succesvol je bent, wat voor een geweldige baan je hebt, dat je een knallend privéleven hebt en het ook nog voor elkaar krijgt om vier keer in de week in de sportschool te staan. Door dit eenzijdige beeld kunnen anderen gaan denken dat dit de standaard is en hun leven ook zo dient te zijn. Er wordt een ideaalbeeld geschetst waar eigenlijk bijna niet aan te voldoen is.

Onrealistische verwachtingen

Young professionals creëren op deze manier onrealistische verwachtingen over hoe hun leven eruit zou moeten zien. Het voelt alsof je op je 25ste al die perfecte baan bij een top werkgever moet hebben, en als je nog geen huis gekocht hebt (wat overigens bijna onmogelijk is in deze markt) hoor je er niet echt bij. Daarnaast zouden millenials het liefst willen zien dat zij gisteren al aan deze verwachtingen zouden voldoen in plaats van vandaag. Als het niet lukt om te voldoen aan de hoge verwachtingen, zorgen de torenhoge eisen voor een gevoel van falen. Een hoge mate van stress kan hier het gevolg van zijn.

Wat denk jij?

De vragen die ik mij persoonlijk stel zijn onder andere: wat maakt het dat mijn generatie, de millenials, hier zoveel last van heeft? Wat maakt dat andere generaties hier schijnbaar minder last van hebben?

Hoe zit het met generatie Z die alweer in aantocht is? Zullen we deze trend van mentale gezondheidsproblemen bij hen ook terug zien? En wat voor effect heeft deze trend op de rol van HR? Wat denk jij?

0 reactie(s) op “Millennials in de kreukels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.