Participatiewet; positieve discriminatie?

30/03/2015 Leestijd: 2 minuten

Uit cijfers van de website participatiewerkt.nl blijkt dat in februari van dit jaar minder dan 1 op de 5 vacatures gericht is op de beoogde doelgroep van de participatiewet. Het aantal is ten opzichte van de maand januari verdubbeld, maar nog steeds blijft dit landelijk steken op een totaal van 203 vacatures. Ik hoor HR collega’s om mij heen al een tijdje over de Participatiewet. En wat ik hoor klinkt voornamelijk als het afwachten op wat andere organisaties in Nederland doen. Verder zijn er ook collega’s die verwachten dat er dit jaar nog een ander besluit wordt genomen in Den Haag; het zal niet de eerste keer zijn dat Den Haag de voorgenomen wetgeving op het laatste moment wijzigt.

Men vindt het lastig voor hun organisatie te bedenken welke functies iemand uit de beoogde doelgroep van deze wet zou kunnen uitvoeren. En dan hoor ik: “het kan wel, maar dan willen we wel het liefste iemand in een rolstoel”. Dat is nu net een klein percentage van de doelgroep, de lichamelijk beperkten.

Waarom kijken we niet op een andere manier naar de doelgroep die door middel van de Participatiewet aan het werk zou moeten komen? Veel organisaties hebben namelijk in hun beleid de term MVO staan; Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ook iemand met een beperking aannemen is MVO. Veelal zijn deze mensen ontzettend goed in hun werk, mits ze goede begeleiding ontvangen en de taken van passend niveau zijn.

Dit maakt gelijk dat ik twijfel over de inzet van deze mensen bij alle organisaties in Nederland. Ik denk namelijk dat het een specialisme op zich is om mensen met een beperking te begeleiden in hun werk. Helaas is niet iedere medewerker in Nederland geschikt hiervoor; slechts een beperkt aantal mensen is in staat om op een juiste manier begeleiding te bieden. Dit vergt namelijk aandacht, geduld en het kunnen schakelen in communicatie. En dit gaat zelfs in organisaties zonder medewerkers met een beperking nog regelmatig mis. Ik ben er zelf nog niet over uit hoe het beste gehoor te geven aan de Participatiewet. Eén voordeel, discriminatie in vacatures mag!

0 reactie(s) op “Participatiewet; positieve discriminatie?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.