Recruiters zeer veel gezocht? Google trends

10/03/2016 Leestijd: 2 minuten

Als Community Manager is het een van mijn hobbies om gevoel te ontwikkelen voor wat de lezer van dit weblog het liefst wil lezen. Een van de tools die ik daar voor gebruik is Google trends, waar je kunt zien hoe geïnteresseerd googelende mensen zijn in zoektermen. Neem bijvoorbeeld de ontwikkelingen voor de zoekopdracht  ‘HR vacature’ in de afgelopen jaren:

Hoe vaak word er op HR vacatures gezocht

Let op dat Google trends alleen aangeeft hoe vaak er relatief op ‘HR vacatures’ wordt gezocht in Google. Het getal dat we zien is dus geen absoluut getal; het gaat over hoe vaak er relatief tot het totale aantal searches op Google, op die zoekopdracht gezocht wordt. Dus ook bij een dalende lijn kan het absolute aantal searches stijgen, als het totale aantal searches in Google sneller stijgt dan de relatieve daling van de searches voor de ingevulde zoekopdracht.
Verder gaat het om de letterlijke zoekopdracht ‘HR vacature’, niet om hoe vaak mensen HR vacatures zoeken. Bovenzien zijn mensen misschien vaker op zoek naar specifieke vacatures, bijvoorbeeld ‘Recruiter’:

Record aantal searches op recruiter

Een top resultaat dus. Aanvullend; voor deze trend heb ik de resultaten beperkt tot Nederland. Maar zijn de mensen die ‘Recruiter’ in Google typen op zoek naar een baan als recruiter, of juist naar een recruiter? Dat is iets dat we niet kunnen achterhalen, mensen kunnen in allerlei verbanden zoeken naar ‘recruiter’. Soms kun je een educated guess maken op basis van andere zoekopdrachten, zoals ‘vacature recruiter’:

Er wordt beduidend minder vaak gezocht op 'vacature rectuiter'

We zien dat het aantal zoekopdrachten naar ‘vacature recruiter’ in zeer globale lijn afneemt (nogmaals: relatief tot het totale aantal zoekopdrachten) en ook dat het piekte afgelopen maand. Stel dat dit een duidelijk afnemende lijn was geweest, dan hadden we kunnen hopen op een verband met de searches op ‘recruiter’. Voor nu kunnen we hooguit concluderen dat er meer interesse is in recruiters de afgelopen maanden.

Tot zo ver een heel klein inkijkje in het werk achter dit weblog! Dit blog is bedoeld als teaser en hopelijk werkt het interesse in de wondere wereld van zoekmachines onder de lezer. In deze context ben ik dan ook benieuwd wat nuttige informatie zou zijn voor de HR professional vanuit deze context. Bijvoorbeeld het aantal searches op de werking van de WWZ, de wet DBA, HR Business partnership? Ik hoor het graag in de reacties!

0 reactie(s) op “Recruiters zeer veel gezocht? Google trends”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.