Samenwerken, heb en geef vertrouwen

14/11/2014 Leestijd: 2 minuten

In mijn interimopdracht maak ik deel uit van een team HR-adviseurs. In het tweewekelijks werkoverleg behandelen we naast lopende zaken, ook een onderwerp dat ons als team onderling bezig houdt.

In een van de overleggen was het onderwerp ‘hoe werken we samen en waar lopen we tegen aan in onze samenwerking’. Om de discussie enigszins te sturen, maakten we gebruik van het boek “De 5 frustraties van teamwork” van Patrick Lencioni. Hij heeft ontdekt dat er 5 grote frustraties zijn waar teamleden mee worstelen: gebrek aan vertrouwen, angst voor confrontatie, gebrek aan betrokkenheid, afschuiven van verantwoordelijkheid en niet-resultaatgericht werken.

Onze insteek was niet om te kijken naar de frustraties, maar naar het voorkomen ervan. Paul Lencioni doet hiervoor een aantal suggestie en deel ik graag met jullie in 5 blogs. Daarbij geef ik ook ter inspiratie aan hoe wij in het team mee aan de slag zijn gegaan.

In dit eerste blog start ik met: Vertrouwen ontstaat door ervaringen met elkaar te delen.

Door ervaringen met elkaar te delen, ontstaat er inzicht en begrip voor elkaars standpunten en gevoelens. Het kunnen hele basale ervaringen zijn, zoals het van elkaar weten hoeveel kinderen je hebt, wat je hobby’s zijn, hoeveel broers en zusters je hebt. Met deze weetjes bouw je al aan een persoonlijke band met elkaar, simpel toch?

In een team waarin vertrouwen heerst, durven leden elkaar om hulp en feedback te vragen. Een prachtig instrument om hiermee te oefenen is het Feedback spel. Met dit spel kun je allerlei feedbacksituaties oefenen. Wij hebben als team een aantal keer gedaan en iedere keer zorgt het ervoor dat we met elkaar in gesprek gaan over de dingen die er echt toe doen. Daarbij hadden we ook nog eens lol, mooi toch?

Een andere mooie suggestie die in het boek wordt gedaan, is het waarderen en benutten van de vaardigheden en ervaringen van anderen. Als je van elkaar weet waar je goed in bent, waar je blij van wordt en waar je kracht ligt, is het makkelijk om elkaar daarop aan te spreken en elkaar hulp te vragen in lastige situaties. Binnen ons team werd hiervoor een praktisch insteek gekozen. Twee collega’s die zeer ervaren zijn in het begeleiden van reorganisaties, hebben hierover een procesbeschrijving gemaakt. Op deze manier delen zij hun kennis met de rest van het team en zorgen we als team voor consistent advies, win-win toch?

In mijn volgende blog bespreek ik de frustratie ‘angst voor conflicten’. Om alvast een bruggetje te slaan: Zonder wrijving geen glans …

0 reactie(s) op “Samenwerken, heb en geef vertrouwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.