Sociale innovatie, innoveert u wel?

05/12/2006 Leestijd: 2 minuten

Is sociale innovatie weer een modeterm waar we niets mee kunnen? Of wordt het een belangrijk onderdeel van onze concurrentiepositie? In Nederland hebben we het Innovatieplatform, dat bedoelt is om de innovatie binnen Nederland verder te stimuleren. Hier* kunt u de voorgeschiedenis lezen, dan kunt u de organisatie beter plaatsen.

Er is veel veranderd in de afgelopen jaren

In de enkele jaren dat het platform bestaat en er nationale aandacht is voor innovatie is er veel veranderd. Zo vond ik een artikel* uit 2004, waarin staat dat we naar de twaalfde plaats zijn gezakt op de wereldranglijst van concurrentiekracht. Het artikel stelt ook dat het zaak is om weer in de top 10 terecht te komen. Een recent bericht* op Nu.nl meld dat dit inmiddels is gelukt, we staan nu op de negende plaats.

Hoe moet je innoveren?

En dan vraagt u zich af: hoe moet ik innoveren? Betekent dit dat ik zoveel mogelijk geld moet steken in onderzoek? Een artikel van Managementteam stelt van niet; er lijkt geen verband te staan tussen innovatie en het kostenplaatje dat daar aanhangt. En hoe moet het dan wel? Dat is wellicht een van de moeilijkste onderdelen van innovatie; het is niet duidelijk te koppelen aan cijfers. Groei in cijfers is gemakkelijk te zien, als er 1% bezuinigd word, houd je 1% meer over. Maar als je 1% van je budget besteed aan innovatie, weet je niet wat je terugkrijgt. En toch is het belangrijk voor de concurrentiepositie.

Als u om zich heen kijkt zult u wellicht veel voorbeelden zien van innovatie. Nederlands kleinste uitzendbureau* is daar een mooi voorbeeld van. Een mini-uitzendbureau, voorzien van webcam, scanner en telefoon, ideaal voor het solliciteren vanuit het eigen dorp.

Maar tot zo ver de algemene voorbeelden. En de uitleg. Wat kan innovatie nu voor u betekenen, in een kleiner bedrijf. Moet het per definitie op grote schaal worden toegepast? Het antwoord daar op is natuurlijk nee! Ook in uw bedrijf, in elk bedrijf, is het nuttig om te innoveren, met kleine veranderingen kan er veel gewonnen worden.

Op welke vlakken heeft u al een innoverend idee uitgewerkt of heeft u andere mooie voorbeelden? Deel hier de voorbeelden met uw vakgenoten en help elkaar met inzichten, tips en manieren van aanpak!

*De link werkt niet meer, verwijderd door redactie.

0 reactie(s) op “Sociale innovatie, innoveert u wel?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.