Succes boeken in deze tijden

20/08/2012 Leestijd: 2 minuten

Wat betekent succes in deze tijden van economische crisis?

Succes

Succes is een begrip dat door mensen verschillend wordt ingevuld. Er zijn mensen die de betekenis van hun leven afmeten aan de successen die ze hebben geboekt. Volgens de Dikke van Dale is succes het bereiken van een doel. Je kunt doelen bereiken in je werk en successen boeken in de sport of met het verzamelen van postzegels die je als hobby hebt.

Wat succes nu precies behelst, hangt natuurlijk helemaal af van gestelde doelen. Succes is aan hol begrip en betekenisloos, als het je eigen doel niet dient. Ook zijn veel mensen  roem en succes als synoniemen gaan beschouwen. Voor  mij is roem vergankelijk en oppervlakkig en staat het niet per definitie gelijk aan succes. En succes betekent niet dat je beter bent dan een ander, maar dat je slaagt in het bereiken van je doel.

Onzekerheid

Veel ondernemers hebben het in deze periode moeilijk om overeind te blijven. Onzekerheid over verlenging van opdrachten, bezuinigingen die koopbeslissingen bevriezen en orders die ineens worden terug getrokken. Met deze situaties moet een ondernemer dealen. Ik ken ook ondernemers die wel  in staat zijn om doelen te bereiken en successen te vieren in tijden van economische crisis.  Ondernemerschap vraagt flexibiliteit, actiegerichtheid en het kennen van je sterke en zwakke kanten van je zelf, je dienst of product.

Succesvolle ondernemers zijn voor mij professionals die blijven geloven in eigen kracht en niet in paniek ineens van koers gaan veranderen. Ondernemers die kritisch en met open vizier keuzes maken en de consequenties daarvan pakken. Keuzes die soms pijn doen, maar op de lange termijn de schade beperken of zelfs weer groei betekenen. Ondernemers die blijven kijken naar de markt en hun klanten en creatief inspelen op kansen om hun doelen te bereiken zijn succesvol.

Tot slot

Volgens mij is een crisis een prima moment om ook even stil te staan bij reeds behaalde successen. Vaststellen welke factoren dat succes opleverde.  Vervolgens onderzoeken welke factoren je daarvan ook nu – mogelijk in een andere vorm –  weer kunt benutten.

Succes behalen gaat altijd via vallen en opstaan. Mijn ervaring is dat je als professional  goed met kunnen omgaan met het maken van fouten , teleurstelling, tegenslag en dingen die in het leven niet voorspelbaar zijn.

0 reactie(s) op “Succes boeken in deze tijden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.