Waarom is teamwork belangrijk? En positiviteit ook?

23/10/2012 Leestijd: 2 minuten

Juist in tijden van economische recessie en verminderde omzet, is samenwerken cruciaal om te overleven. Samenwerken, elkaar scherp houden, inspireren en het bij elkaar aanwakkeren van creativiteit, zijn belangrijke succesfactoren. Elkaar inzetten op datgene waar je goed in bent. Evenals het elkaar uitdagen om steeds je talenten te benutten en de ander dat laten doen waar die beter is dan jijzelf. Dit zal gegarandeerd goede resultaten op.

De crux van teamwork is dat een goed georganiseerd team beter werk kan leveren dan een aantal individuen die allemaal naar het zelfde doel toe werken. Denk verder dan je eigen functiegebied en verantwoordelijkheid en kijk over eigen grenzen heen…

Daarnaast zorgt teamwork ervoor dat collega’s zich meer betrokken voelen. Wie ooit deel heeft uitgemaakt van een succesvol team, weet hoe heerlijk dat voelt. Het is fantastisch om samen te werken om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.

Zelfsturende teams

Zelfsturende teams zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Een dergelijk team bestaat uit mensen die zelf bepalen hoe ze een taak uitvoeren en zelf beslissingen mogen nemen. Het team is zelfverantwoordelijk, ook al is er bij deze teams een manager die eindverantwoordelijk is. Deze manager zal het vertrouwen en de ruimte aan zijn mensen geven om teamdoelen op eigen wijzen na te streven. Om succesvol te zijn is het bepalen van een gezamenlijk doel natuurlijk onmisbaar. Iedereen moet er helemaal achter staan. Dit doel zal steeds centraal moeten staan in vergaderingen.

De teamspirit

Een team vormen vraagt inzet van ieder lid. Iedereen zal moeite moeten doen om teamspirit te creëren. Een succesvol team kan zijn taak snel en effectief uitvoeren, zelfs onder grote druk.  Daarbij is een juiste instelling allesbepalend bij het bouwen van een team. Een team vormen, bevordert kameraadschap en brengt positieve energie in de groep. Enthousiasme en vrolijkheid is heel besmettelijk. Je moet nooit bij de pakken neer gaan zitten en anderen daarin meetrekken. Probeer alles zoveel mogelijk van de optimistische dag realistische kant te bekijken.

Iedereen kan ervoor kiezen om als lid van een team energiek, geestdriftig en positief te zijn. Je kunt jouw werkzaamheden zoveel mogelijk met plezier verrichten. Als je in een goed humeur bent, zijn de mensen om je heem ook vrolijker. Je kunt zelf je humeur kiezen. Hoe de dag ook gaat, blijf altijd opgewekt en positief. Dit alles draagt bij aan het creëren van teamwork.

Samenwerken is leuk en zinvol.

0 reactie(s) op “Waarom is teamwork belangrijk? En positiviteit ook?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.