Waarom videogesprekken de fysieke afspraak nooit zullen vervangen 

17/04/2020 Leestijd: 3 minuten

De huidige tijd vereist aanpassing van iedereen. Voor ons als werving- en selectiebureau betekent het onder meer thuis werken en het voeren van gesprekken via Skype of een soortgelijk programma. Dit in tegenstelling tot normaal, waarbij ik meerdere keren per week onderweg ben naar gesprekken met opdrachtgevers en HR professionals. Even omschakelen dus; vooral in de eerste weken moest ik hierin mijn eigen weg vinden.

Inmiddels is dat gelukt en voer ik op dagelijkse basis gesprekken via een videoverbinding, dan wel de telefoon. Uiteraard levert dit ook voordelen op: ik verbruik minder benzine, heb geen reistijd en hoef mij niet druk te maken of ik in de file kom te staan. Hoewel de technologie inmiddels zo ver gevorderd is dat het een goede vervanger is gebleken voor een fysieke afspraak, kan het er mijns inziens toch niet helemaal aan tippen. Naar mijn bescheiden mening hebben videogesprekken een aantal beperkingen, die maken dat je het gesprek op een andere manier voert en er bij mij een ander gevoel blijft hangen.

Het gevoel

Tijdens fysieke gesprekken ben je met je gesprekspartners in dezelfde kamer en kun je gebruik maken van de lichaamstaal van je gesprekspartner en zijn/haar reactie lezen op de dingen die je zegt. Dit stelt je in staat een gesprek te sturen en je eigen manier van communiceren af te stemmen op die van je gesprekspartner. Belangrijker nog, is dat je daaruit kunt opmaken of je gesprekspartner begrepen heeft wat je hebt gezegd of dat er nog iets onduidelijk is. Via een videoverbinding is dit veel lastiger; deze reacties ontgaan je voor het grootste deel en zorgen ervoor dat het lastiger in te schatten is of het gesprek een succes is geweest of niet.

Onverdeelde aandacht

Doordat beide gesprekspartners in dezelfde ruimte aanwezig zijn, kun je ervan uitgaan dat er bepaalde regels en etiquette geldt voor alle personen in die kamer. Je weet zeker dat je gesprekspartner geconcentreerd naar je aan het luisteren is en niet afgeleid wordt. Hierdoor kun je dieper op de inhoud ingaan en ontstaat er levendig gesprek. Wanneer iemand thuis zit, en zeker in de huidige tijd waarbij de kinderen thuis zijn, weet je nooit wanneer iemand afgeleid is / wordt of iets anders aan zijn hoofd heeft. Misschien krijgt iemand een belangrijke e-mail binnen, moet er nog een document worden afgerond of krijgt iemand een bericht op zijn mobiel. Het mag worden verwacht dat je onverdeelde aandacht krijgt, maar in de praktijk ligt dat toch iets anders…

Delen van visuele hulpmiddelen

Om onze dienstverlening op een goede manier te kunnen toelichten, maak ik graag gebruik van visuele hulpmiddelen zoals een presentatie of een workflow. Veel videosoftware biedt wel de mogelijkheid om content te delen, maar dan moet iemand dat zelfstandig openen en is het lastig te peilen hoe iemand het leest.

Efficiency

Toen duidelijk werd dat we thuis gingen werken en dus veel gesprekken telefonisch of via videoverbinding zouden gaan, was mijn verwachting dat dit zou zorgen voor kortere gesprekken. Mijn ervaring tot nu toe is dat het daadwerkelijke gesprek juist langer duurt. De boodschap overbrengen kost meer moeite en er is meer risico op ruis op de lijn.

Conclusie

Concluderend kun je zeggen dat videogesprekken en fysieke gesprekken beide hun voor- en nadelen hebben. Voor mij is duidelijk geworden dat, hoewel de technologie heel aardig in de buurt komt, het nog altijd bij lange na niet kan tippen aan een goed gesprek. Ik hoop dan ook dat we de hele situatie snel onder controle kunnen krijgen en weer terug kunnen naar ‘business as usual’.

Wat is jouw ervaring hiermee?

2 reactie(s) op “Waarom videogesprekken de fysieke afspraak nooit zullen vervangen ”
  1. 17-04-2020 om 09:09 - Corinne schreef:

    Ha Emiel,
    Wat een leuk actueel blog. Ik merk ook dat online gesprekken een ander gevoel geven dan fysieke ontmoetingen. Het is momenteel wel een effectieve manier om een groot aantal contacten te onderhouden en relaties te versterken. Voor nu is het telefonisch benaderen een waardevolle inspanning, maar ik kijk uit naar een periode waarin ik mensen weer een hand kan schudden en met mensen praat en de energie weer voel stromen.
    Samen sterk!!!

  2. 17-04-2020 om 10:20 - Petra schreef:

    Leuk artikel, ik heb dezelfde ervaring. Een aantal jaar geleden werd er veelvuldig gesproken over video interviews als de nieuwe trend in recruitment, waarbij ik destijds al mijn twijfels had. Natuurlijk is het in de huidige coronatijd een belangrijke vervanging van face to face gesprekken en kunnen we ons werk gelukkig nog steeds doen, maar het zal nooit kunnen tippen aan een echte ontmoeting waarbij je iemands persoonlijkheid nog beter leert kennen. Ik hoop dat we snel kunnen overgaan op de anderhalve meter werkwijze en liefst natuurlijk nog naar hoe we gewend zijn te werken, maar voor nu geldt nog steeds safety first. Succes voor iedereen, samen slaan we ons erdoorheen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.