Wat als computers ook HRM-ers kunnen worden?

17/12/2014 Leestijd: 2 minuten

Waarom kunnen computers géén HR werk doen? Het gemiddelde antwoord op deze vraag zal betrekking hebben op emoties en wellicht het gebrek van computers om hier correcte inschattingen op te baseren. Wat nu als computers, zonder emoties te begrijpen, tóch de juiste inschatting kunnen maken. Zouden ze dan niet ook HR werk kunnen doen, of eigenlijk bijna iedere vorm van dienstverlening?

In onderstaande TED talk spreekt Jeremy Howard over deep learning, dit is een vorm van machine learning, waarbij een computer leert – of een mens een computer leert – om dingen te begrijpen en te doen. Ik zou een en ander kunnen samenvatten, maar de voorbeelden die Howard gebruikt maken het best tastbaar hoe ver computers op dit moment zijn.

 

Het meest schrikbarend zijn de laatste twee minuten waarin duidelijk wordt dat computers in zeer korte tijd niet alleen beter zijn geworden dan mensen in heel veel taken én dat ze alleen nog maar sneller beter zullen worden in wat ze doen. Deze revolutie is substantieel anders dan de industriële revolutie omdat deze laatste afvlakte toen de nieuwe energiebronnen etc. optimaal werden gebruikt. Het deep learning proces is juist exponentieel; hoe beter de computer, hoe beter hij in staat is om een betere computer te bouwen.

Dat het beter opleiden van mensen niet helpt is een eyeopener voor veel mensen en direct gelinkt aan het exponentieel beter worden van computers. De computer gaat je ook voorbij als je een dubbele master in ICT hebt. Howard stelt daarom voor dat we arbeid en loon(hoogte) scheiden.

Computers en HR

In die laatste twee minuten zien we ook hoe 80% van de economie in ons land en van de hele ontwikkelde wereld bestaat uit diensten. Als we Howard moeten geloven kan die volle 80% vervangen worden door computers, op afzienbare termijn. Zelfs als dat percentage veel lager ligt, is het een schrikbarende realisatie dat computers ook ‘ons’ werk over zouden kunnen nemen. Want zou een computer met deep learning niet ook prima mensen in kunnen schatten? Stel dat een computer met het lezen van gezichtsuitdrukkingen, persoonlijkheidstype, big data en de relatie tot het huidige bedrijf en altijd een compleet overzicht op alle getallen, een HRM-er kan worden. Wat gaan we dan doen?

Een betere vraag is misschien: zijn er nog HRM-ers nodig als al het andere werk ook door computers kan worden gedaan?

0 reactie(s) op “Wat als computers ook HRM-ers kunnen worden?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.