Welke hoed past jou? Kies je eigen rol

15/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Als HR-adviseur neem je per dag heel wat beslissingen, los je problemen op en bekijk je situaties. Heb je er wel eens bij stil gestaan op welke wijze jij dat doet? In de dagelijkse HR-prakijk zul je merken dat je vaak automatisch een bepaalde manier gebruikt om dit te doen, ieder mens heeft zo zijn/haar voorkeursstijl.

Wil je meer structuur in je manier van denken, dan zijn er veel verschillende methodes. Een eenvoudige, doeltreffende manier is het gebruiken van de ‘hoeden van Bono’. Zes gekleurde hoeden vertellen iets over de manier waarop je naar een situatie of probleem kunt kijken.

De theorie in het kort:

De rode hoed staat voor emotioneel denken. Je reageert vanuit je gevoel en hoeft geen argumenten te geven. Als HR-adviseur vertrouw je op je intuïtie, daarbij geholpen door eerdere ervaringen. Er zijn situaties waarin je aanvoelt of een te zetten stap de juiste is of niet.

Is je voorkeurstijl gebaseerd op de witte hoed, dan ben je een objectief-analytisch denker. Je gaat uit van feiten en cijfers. Je zoekt informatie op internet, stelt vragen aan anderen. Voordat je een beslissing neemt, wil je zeker weten dat je informatie volledig is en dat je alle standpunten kent.

De zwarte hoed legt de nadruk op negatieve kanten en aanwezige risico’s. Als HR-adviseur ben je met enige regelmaat de ‘advocaat van de duivel’. Je waarschuwt voor mogelijke gevaren van bepaalde beslissingen, bent je alert op risico’s.

Daartegenover staat de gele hoed, een hoed die staat voor een positieve, constructieve en optimistisch kijk op de situatie. Je kijkt naar wat haalbaar is, waar de sterke punten zitten en waar de kansen liggen. Je bekijkt alles van de zonnige kant.

Met de groene hoed op ben je een creatief denker. Nieuwe ideeën schud je uit je mouw, je staat open voor vernieuwende oplossingen. Je bent niet bang risico’s te nemen. Je kracht ligt in ‘out of the box’ denken.

De blauwe hoed zit op het hoofd van de dirigent, je houdt alle processen in de gaten, controleert en evalueert. Je brengt in kaart welke acties wanneer genomen moeten worden en stuurt hierop. Jij hebt de touwtjes in handen.

En nu tijd voor een experiment

Zoals gezegd, de meeste mensen hebben een voorkeur voor de kleur hoed die ze opzetten. Je weet van jezelf wel welke hoed je meestal op hebt. Probeer eens het volgende: leen de hoed van een ander. Kijk tijdens een werkoverleg of vergadering eens om je heen, herken de hoeden van de andere aanwezigen en kies er een uit. Met welke blik kijk je nu? Beïnvloedt deze hoedenwisseling jouw manier van denken?

Ook leuk om te proberen: deel samen met een collega een hoed en kijk welk effect dit heeft op de te nemen beslissing. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij het nemen van een beslissing over de aanname van een nieuwe collega of bij het doen van een investering.

Het resultaat? Je hebt vanuit een ander perspectief naar de situatie gekeken (die kleur hoed van je collega staat jou ook goed!), je reflecteert op je voorkeurshoed (past die kleur hoed wel bij iedere beslissing?) en leert schakelen tussen de verschillende manier van denken. Maar onthoudt: je bent niet de hoed, je zet hem op (of af).

0 reactie(s) op “Welke hoed past jou? Kies je eigen rol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.