Werkgever, petje af!

12/05/2015 Leestijd: 3 minuten

Afgelopen week heb ik een gesprek gehad met een leidinggevende van betonbedrijf Mebin. Met toestemming van de klant werd de naam genoemd. Je zou denken een gewoon verzuim begeleidend gesprek maar… ik was bijzonder onder de indruk van dat wat mij vermeld werd.

Even een korte schets van de situatie. Een werknemer van 60+ is uitgevallen wegens klachten aan zijn voet. Bij Mebin werkt hij als vrachtwagenchauffeur. Gezien zijn klachten is hij niet in staat om op dit moment zijn functie uit te oefenen. Hij zal langere tijd nodig hebben om te herstellen.

Zoals gebruikelijk, wordt er in eerste instantie gezocht naar passend werk. Bij een betontransport bedrijf is het niet makkelijk om snel ander passend werk te vinden. Het heeft te maken met beperkte en tegelijk specialisme gerichte functies.

In het geval van de desbetreffende werknemer is het extra moeilijk: hij is dyslectisch. Eventueel kantoorwerk achter de computer is voor hem niet haalbaar.

In het kader van modernisering en professionalisering van de dienstverlening, gaat Mebin binnenkort werken met een handheld. Denk aan het apparaat wat de pakjesbezorgers gebruiken om vast te leggen dat het pakketje afgeleverd werd. Dit apparaatje zorgt voor een efficiënte communicatie tussen de chauffeur en het team. Het apparaatje kan heel behulpzaam zijn maar echter vraagt enige affiniteit met het werken met een soort kleine computer. Dus ook typen en het switchen van schermpjes.

Voor sommigen roept de komst van dit moderne apparaat enige weerstand op. Hun comfort zone wordt even “in gevaar gebracht”.

Voor iemand die dyslectisch is, is het extra moeilijk om het werken met dit apparaat snel onder de knie te krijgen. De angst om fouten te maken kan een zeer belemmerende factor worden.

Even terug naar de zieke werknemer. Ziek zijn is niet leuk. Thuis zitten terwijl je gewend bent om elke dag op weg te zijn, kan als heel lastig worden ervaren. Maar ja, zoals eerder aangegeven, er is geen vervangend werk voor deze werknemer.

Dus wat heeft Mebin bedacht…in het kader van verzuimbegeleiding en voornamelijk goed werkgeverschap heeft Mebin de werknemer een lees/schrijf cursus voor dyslectische mensen aangeboden. Totaal out of the box gedacht. Dankzij deze cursus hoeft de werknemer niet meer de hele dag thuis te zitten en zijn zelfvertrouwen wordt positief beïnvloed. Het besef dat hij er niet alleen voor staat heeft een bijzondere toegevoegde waarde op zijn psychische welzijn. Maar wat het meest belangrijk is.. het is voor de werknemer een investering voor de rest van zijn leven.

Werkgevers zoeken vaak krampachtig naar vervangend werk voor hun zieke werknemers. De reden daarvan is vaak puur het volgen van de wettelijke bepalingen. Daardoor wordt er regelmatig “binnen de lijntjes”gehandeld en het liefst ook zo goedkoop mogelijk. Mebin heeft het totaal anders aangepakt. Daarom vond ik dat dit verhaal gedeeld mag worden. Mebin werkt samen met Eupora (Employee Assistance Program ). Eupora staat voor het bewaken van persoonlijke veerkracht van de medewerkers. Mebin investeert dus in haar werknemers. Niet zonder reden werd Mebin met een prijs van Top Employers Nederland 2015 onderscheiden.

0 reactie(s) op “Werkgever, petje af!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.