Zoek de informele organisatie (SOPA)

18/01/2012 Leestijd: 3 minuten

Vanmorgen in de trein las ik over ‘de informele organisatie’ in het boekje Voor jonge bazen (review volgt). Er werd gesteld dat de informele organisatie net zo belangrijk is als de formele organisatie. Als je de informele organisatie niet mee hebt, is het praktisch onmogelijk om iets te veranderen.

SOPA en PIPA

Op internet is op dit moment een informeel protest bezig: Google, Wikipedia, Twitpic (twitterfoto’s), reddit en heel veel anderen hebben hun site op zwart gezet, of staken op een andere manier. Reden hiervoor zijn twee Amerikaanse wetsvoorstellen, SOPA en PIPA. Beide wetsvoorstellen hebben tot doel om online piraterij harder te bestrijden en copyright te beschermen, maar zijn controversieel in de manier waarop ze dat willen doen. Een uitgebreide omschrijving kunt u lezen in dit artikel op marketingland: Why the web is going dark over SOPA en PIPA. Stel nu dat we internet als een organisatie zien, wat gebeurt er dan precies?

Een beleidsmaker (de Amerikaanse overheid) is van plan beleid in te voeren dat kwaad bloed oproept bij verschillende ringleaders (Google, Wikipedia, etc.) in de organisatie (internet). De ringleaders protesteren en moedigen iedereen aan om ook te protesteren en actie te ondernemen. Met name de mensen die een sterke band met hen hebben, reageren en zetten zich in om weer anderen aan te spreken. Kortom, zelfs als het beleid wordt doorgevoerd, dan zal een grote groep werknemers actief actie ondernemen om het beleid te ondermijnen, te negeren, of anderen de kans te geven om het links te laten liggen. Tijd dus, om een reflectievraag te stellen:

Wat ben je aan het doen?

Stel dat we een beleidswijziging implementeren terwijl de informele organisatie daar sterk tegen is. Wat zijn we dan aan het doen? We gaan op onze strepen staan, drukken onze wil door. Het resultaat wordt niet gedragen door de organisatie. Het beleid wordt matig uitgevoerd door de mensen die het uit moeten voeren. Het wordt niet gesteund door de mensen die het moet helpen en het effect is dus verminderd én misplaatst. En uiteindelijk wordt het beleid opnieuw gedefinieerd, of geschrapt. In het ergste geval doet het de organisatie of afdeling ten onder gaan.

De vergelijking tussen SOPA en organisatiebeleid gaat niet helemaal op. SOPA probeert een juridisch probleem op te lossen, twerijl het meeste beleid vooral gericht is op het beter laten lopen van een organisatie, zonder dat daar juridische (of ethsiche) dimensies aan vast zitten. Toch wordt hier duidelijk hoe belangrijk de steun van ‘medewerkers’ is: zonder die steun kan beleid niet optimaal succesvol zijn. Daarbij moeten we ons ook afvragen wat de reden is dat beleid niet gesteund wordt. Is de inhoud van het beleid bezwaarlijk voor de werknemers? Of is de inhoud niet goed gecommuniceerd? In het eerste geval is of een finke rechtvaardiging nodig, of moet je terug naar de tekentafel. In het tweede geval is het een kwestie van duidelijker communiceren.

(en ik hoop dat onze beleidsmakers in Amerika teruggaan naar de tekentafel)

0 reactie(s) op “Zoek de informele organisatie (SOPA)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.