Zullen we generatie Y maar vast afschrijven?

02/10/2011 Leestijd: 3 minuten

Houd u goed vast vanmorgen, want we gaan even een zijsprongetje maken in onze reeks Opstarters over het Nieuwe Solliciteren, het Nieuwe Luisteren en het Nieuwe Ontwikkelen. Want er zit – denk ik – een revolutietje aan te komen, waar we weliswaar morgen nog niet mee te maken krijgen, maar over- overmorgen gegarandeerd wél! Dan meldt zich aan onze poorten een menstype, dat een wel heel andere benadering wenst dan wat wij onze huidige en komende medewerkers graag voorhouden. Ik heb het dan over de generatie gamers, Twitteraars, Facebook- en Hyves gebruikers.

Wie zijn zij?

Denk maar niet dat we die de basisbeginselen die ons nog werden bijgebracht zoals netjes schrijven zonde spelfouten in keurig leesbaar Nederlands (even in plaats van ff), algemene ontwikkeling in geschiedenis (Wie was Willem van Oranje? Een voetballer!) en aardrijkskunde (Waar ligt Sneek? Waarom?) en tal van andere vakken, soms incl. haken en breien, nog mogen vragen voor het goed kunnen verrichten van hun werk.

En geloof ook maar niet dat zij accoord gaan met huidige eisen als ‘internet onder werktijd alleen functioneel, niet privé bellen, en zeker niet twitteren, facebooken, chatten, gamen, etc’. Men zal u voor zot verklaren met die instelling. Voor hen is maximale bereikbaarheid noodzaak. Dus met Ipod, Ipad en Iphone. Zonder dat zijn ze als pasgeboren baby’s.
Volstrekt hulpeloos.

Wat nu?

Moeten we hen nu gaan zien als volstrekt ongeschikt en dus afgeschreven voor normaal werk? Of zouden we ons moeten gaan afvragen of onze methoden om deze generatie te werk te stellen dringend aan vernieuwing toe zijn? In elk geval  staat m.i. één ding als een paal boven water: Het programma van de vorige functionaris uit de kast trekken, nieuwe naam erboven en hupsakee, starten maar … zal absoluut uit den boze zijn.

Nieuwe generaties

Loop ik te hard van stapel? Zal het zo’n vaart niet gaan lopen? Laat ik u dan dit beeld schetsen van (een deel van) de nieuwe generatie(s): Urenlang alleen met hun computer, soms tot diep in de nacht; elkaar niet opmerkend en toch naast elkaar spelen/gamen op laptop of gameconsole; samen en toch apart met een Ipod muziek luisteren en kijken; communiceren via sms of msm. Mailen? Zelden. Liever krabbelen ze wat op Hyves of Facebook; en gelukkig is er Twitter! Het communicatiemiddel bij uitstek om te vertellen aan je buurman/vrouw dat je naast hem/haar zit, dat je net in de trein bent gestapt of dat je naar de kapper bent en als je nu naar het toilet moet alle volgers te informeren met: effe rust *klik*. Wat een geweldige nieuw tijd wacht ons.

Asimov

Ik raad u aan om nu de wetenschapper Asimov (sf )te gaan lezen. Hij schetst een wereld waarin computers en menselijke robots ons in alles bedienen, waarin we niemand meer lijfelijk hoeven te ontmoeten, alles gebeurt op veilige afstand, virus- en bacterievrij, ledematen hebben we zelden nog nodig, we wonen in buitenluchtvrije klimaatgestuurde koepels, echte, barbaarse natuur zien we door hardglas ramen waar niets doorheen kan, apparaten zorgen voor al onze steriele – dus veilige – behoeften.

We werken niet, gamen volop en genieten alleen maar van onszelf en al onze prachtige techniek, zelfs overlijden merken we niet, gebeurt pijnloos op het juiste moment. Wat een leven!!! Zo bar zal het wel niet worden (hoop ik). Ik vraag u alleen: Zijn we nog wel goed bezig?? En zijn we ons mentaal aan het klaarmaken voor een ander tijdperk met die andere medewerkers?? Het zou in elk geval een opdracht aan onszelf moeten zijn om er wel mee aan de slag te gaan. Waarvan acte.

Ik wens u een ware bezinnings-week.

Volgende week het slot van de reeks “het nieuwe werken”.

0 reactie(s) op “Zullen we generatie Y maar vast afschrijven?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.