Expand AVG Proof
Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

De beste route voor HR Starters(?)

Je hebt een HRM- of Psychologie opleiding beëindigd en je wil carrière maken als HR professional. Op welke HR functies kan je met enige waarschijnlijkheid met succes solliciteren?

Wat zijn geschikte startersfuncties?

Met meestal een aversie voor mathematiek, is een start als compensation & benefits professional voor de meeste HR sollicitanten niet voor de hand liggend. Dan blijven voornamelijk HR consultant, training & ontwikkeling, employer branding, career coaching en werving & selectie over als mogelijkheden. Als je tijdens de studie niet een goede stageplek heb weten te bemachtigen in een HR richting van jouw keuze, dan blijven vaak 2 opties voor een HR carrière over, te weten: HR consultant of W&S.

Junior posities

Als HR consultant, begin je in een junior positie en moet alles doen wat anderen niet (meer) willen. Je wordt het eerste jaar intellectueel niet uitgedaagd, maar er wordt veel van je doorzettingsvermogen gevraagd. Je leert gaandeweg aan de hand van strak vastgelegde HRM modellen/oplossingen te werken. Ook moet je passen in een cultuur van tijdschrijven en overwerken, om een carrière als HR consultant op te bouwen.
Zij die het volhouden zie je dan vaak na 4 jaar op LinkedIn met als titel Senior HR Management / - OD consultant. Velen hebben zelfs al een management titel. De toegevoegde waarde voor hun cliënten is zonder solide “veld-ervaring” twijfelachtig. Maar goed, die beoordeling laat ik maar aan die organisaties die van de diensten gebruik maken.

Op zoek naar een alternatief in de HR wereld

De meeste junior HR consultants haken echter af, hebben kostbare tijd verloren en zoeken een alternatief in de HR wereld, met als grootste waarde: “de naam van het consulting bureau waar ze door een zware selectie zijn gekomen”. Met een beetje geluk bemachtigen ze een HR functie als HR generalist of meer waarschijnlijk, als W&S professional.

Afgestudeerden met een HRM of Psychologie diploma, wordt toegeschreven dat ze alles weten van sociale cognitie theorieën en andere belangrijke organisatie psychologische aspecten... Uitstekend dus om meteen inzetbaar te zijn in werving & selectie activiteiten. Een goede HR startfunctie (bij een uitzendbureau, een W&S bureau of als specialist op een HR afdeling).

Binnen 2 maanden wordt dan vaak verwacht dat je zelfstandig vacatures kan schrijven (lees; kopiëren), de meest effectieve wervingsopties kan aangeven, kennis hebt van de organisatie en als “business partner” een professioneel dialoog met het management kan aangaan omtrent de beste Resourcing Strategieën op korte en langere termijn. Bij uitzend- en W&S bureaus is ook nog een commercieel aspect belangrijk en dat past niet  bij iedereen.

Een goede basis bij een uitzendbureau

Zij die bij een uitzendbureau “op basis van eigen kracht en sterke competenties” goed functioneren, hebben doorgaans wel een uitstekende basis om als HR generalist te worden aangenomen en een succesvolle HR carrière op te bouwen!

Uiteraard gaan velen onderuit en brengen niet de benodigde toegevoegde waarde voor een organisatie, hoewel er medeverantwoordelijkheid is voor het aantrekken en behouden van het duurste en belangrijkste aspect van de organisatie; medewerkers. Kan je het meervoudige “vallen en opstaan” niet te boven komen, dan krijgt een beoogde HR carrière meestal andere wendingen dan aanvankelijk voor ogen stond.

Het beste wat je als startende HR professional kan overkomen

Het beste wat je als startende HR professional kan overkomen, is dat je een (HR) manager hebt, die kwaliteit van de HR service hoog in het vaandel heeft staan en gelooft in de waarde van intensieve en frequente mentoring en coaching. Als dat het geval is, dan heb je de mogelijkheid om een solide HR carrière op te bouwen en professionele toegevoegde waarde te leveren aan het management.

De beste route voor een HR carrièrre is starten op een HR afdeling met een HR manager die veel waarde hecht aan intensieve mentoring, coaching, career planning, training en ontwikkeling en interne communicatie. Waar vind je die HR manager? Dat wordt hard zoeken en geluk hebben!

Geplaatst in HR varia door Ray van Es op 6 maart 2015

Reacties op De beste route voor HR Starters(?)

Carole op 15 december 2015 16:44

goed stuk! En volledig de spijker op de spreekwoordelijke kop! Ik weet overigens het antwoord op jouw (terechte) vraag in de laatste alinea: de vele HR Managers die momenteel vanuit een WW-situatie op zoek zijn naar een leuke baan, waar zij hun kennis en ervaring kunnen inzetten tbv de nieuwe generatie (HR) professionals! Dmv coaching en kennis overdracht kunnen zij als geen ander de nieuwe generatie klaar stomen om als allround professional de business partner te zijn binnen een organisatie! Jammer dus dat zoveel jonge professionals werkzaam in de W&S die oudere generatie geen kans geven om deze belangrijke rol te vervullen!

Ray van Es op 15 december 2015 16:44

Goede aanvulling, Carole!

Ik bemerk in je verhaal een perceptie van mogelijk discriminatie / vooringenomenheid bij W&S professionals?
Al dan niet het geval, ik zou willen pleiten dat hedendaagse vacatures voor een HR posities, alleen nog sollicitanten met een Business Management opleiding vragen te solliciteren. Het begrijpen van en werken aan geïntegreerde HRM oplossingen en het meedenken met Business Management, heeft denk ik een betere kans van slagen met een Business opleiding als met een hedendaagse HRM of Psychologie opleiding (uiteraard is een combinatie van beide opleidingen, waardevol).

Een goede HR mentor en / of HR afdelingsmanager blijft echter een vereiste om solide HR kennis, ervaring en competenties op te bouwen en zelfstandig kan functioneren, zonder een risico voor de organisatie te zijn.

Er zijn echter veel HR Professionals en HR Managers, die met beperkte HRM kennis en ervaring hun hoofd boven water moeten zien te houden. Specifiek in het geval van C&B en toegevoegde waarde HRM Business Solutions, is het voor de meeste HR mensen een onbekend terrein. Dat zijn dan niet de beste mentoren / managers die een beginnende HR Professional zich zou wensen.

Kim op 15 december 2015 16:44

Goed artikel en helaas herkenbaar vanuit de praktijk, maar wat betekent dit op de lange termijn voor HR?

Ray van Es op 15 december 2015 16:44

Business Management, als basis voor een HR Carrière, zal ongetwijfeld het niveau verhogen en image verbeteren van de HR Afdeling als toegevoegde waarde voor het management.
Wat aanvullende workshops organisatie psychologie en arbeidsrecht

HR is net als finance, marketing en quality assurrance, een business / organisatie support afdeling. Als je dat in 1970 - 1980 in een HRM opleiding openlijk zou zeggen, moest je je mond met zeep uitwassen, als VVD'er bestempeld en werd je genegeerd door andere studenten.

De HRM opleidingen zijn helaas nog primair gericht op menswetenschappen en niet op economische. De HRM mensen zijn dan veelal geen Bèta aanhangers. Als je dat niet daarna compenseert met het verkrijgen van een MBA niveau, dan ontstaat er een gapend gat in wat je als HR professional kan toevoegen en het verwachtingspatroon van management.

Als HR moet je niet roepen dat je een business partner bent en dat je aan tafel moet zitten met het (senior) management, als je de benodigde business kennis en ervaring niet hebt.

Organisaties zitten niet (meer) te wachten op een HR medewerker, die een groepsopdracht "om zich als vlinder te voelen en te gedragen" goed kan uitvoeren (.....wat had ik een hekel aan dat soort onnozele HBO HRM les-onderdelen. Gelukkig heeft na de opleiding geen enkele CEO mij gevraagd om mij als vlinder te voelen en te gedragen....).

Robbert Graafmans op 15 december 2015 16:44

Hoi Ray!
Goed stuk!!
Zelf volg ik de opleiding HRM aan Fontys Hogeschool te Tilburg. Ik kan zeggen dat het in mijn schoolperiode qua opdrachten veelal hetzelfde gaat als je in je laatste zin omschrijft. Echter is het zo dat er nu een vertaalslag gemaakt is, die ik niet meer mee ga maken, in het lesaanbod. Vanaf het eerste leerjaar is alles omgegooid en wordt veel meer vanuit de business gedacht. Het probleem is alleen, denk ik, dat deze slag redelijk laat gemaakt wordt (door overheidsprocedures e.d.). Deze mensen zijn over 4 jaar klaar met hun opleiding en wellicht lopen ze dan al weer wel achter in de ontwikkelingen op HR gebied.
Hoe denk je dat dit voorkomen kan worden?

Ray van Es op 15 december 2015 16:44

Dank voor de HRM educatie-programma update, Robbert.

Een beetje macro economie was eigenlijk altijd al een onderdeel van de HRM opleiding. Als finance, economie en business analysis, in een nieuw jasje nog steeds niet meer is als 25%, dan sluit het niet aan bij de behoefte van hedendaagse organisaties.

Dus dan heb je twee opties: Er komt een deel 2 van een HRM opleiding met de inhoud van een BBA.
Beter is nog een BBA en / of MBA, of een studie economie (met keuzevakken org. psychologie en arbeidsrecht).
Het lijkt mij dat de HRM opleiding wel wat ingekort kan worden, met aanmerkelijk minder aandacht voor menswetenschappen (m.n. sociologie en filosofie) en zonder softe groeps-sessies, waar je gevraagd wordt om vlinder te spelen of te trommelen (etc.) en als je dat niet wil, moet uitleggen aan de groep dat het niet ligt aan een moeilijke jeugd of dat soort onzin.

Kortom, ik zou iedereen die een carrière in HR wil maken adviseren om een Business georiënteerde (Beta) studie te starten (met wat relevante bijvakken). De kans om te worden aangenomen in een gewenste HR Job is groter en de mogelijkheid om door te groeien (horizontaal en verticaal) is zeer aannemelijk.

Moeilijkheid is wel dat de huidige W&S mensen, voor 99% uit Alpha-personen bestaan en waarschijnlijk zelf de noodzaak voor verandering niet zien of ervaren. Dus het is aan de CEO's en HR Managers om die wijziging in te voeren en uit te voeren.....en de huidige HR Medewerkers op Beta cursussen / opleidingen in te laten schrijven.

Liesbeth op 15 december 2015 16:44

Beste Ray,

Ik ben benieuwd hoe jij zelf aan de juiste kennis en vaardigheden bent gekomen om een HR Business Partner rol te kunnen vervullen?

Ray van Es op 15 december 2015 16:44

Goede en relevante vraag, Liesbeth. Noot: je kunt mijn LinkedIn profile er naast houden om e.e.a. in perspectief te zien.

In mijn eerste HR baan (gelijktijdig met mijn HRM part-time opleiding) heb ik het geluk gehad een uitstekende senior coach te hebben (zeer intellectueel, met een technische carrière voordat hij werkzaam was in HR). Bijna alles wat ik deed in het eerste jaar kwam bij hem niet door de HRM kwaliteitscontrole. Uiteindelijk - na veel vallen en opstaan - verkreeg ik enige HR competenties, die tijdens een collectief ontslag en reorganisatie proces goed van pas kwamen. Van mijn HR coach heb ik in een jaar tijd naast praktische kennis en ervaring o.a. een erg hoog niveau van zelfkritiek en macro business denken meegekregen.
Ik heb daarna bij andere organisaties het geluk gehad telkens weer in een organisatie te werken die in grote organisatieveranderingsprocessen doormaakte (ik zocht de organisaties er ook op uit, want in die situaties had de HR afdeling echt een meerwaarde in voorbereiding en uitvoering van veranderingen).

Mijn eerste HR management positie bij NCR, vroeg meer Compensation & Benefits ervaring en competenties dan ik had voorzien. Wederom had ik geluk om een HR divisie Director te treffen die mij daar doorheen heeft gecoachd en getraind. Hij was ook degene die mij de HR Division Director positie heeft aangeboden om in Latijns Amerika reorganisaties / effectiviteits- / management- verbeteringen te ontwikkelen en door te voeren om de organisatie in de betreffende landen economisch te laten overleven, terwijl in 4 van de 5 landen een hyperinflatie (van 5000% per jaar) een gegeven was.
Alle macro economische en financiële bedrijfsvooruitzichten en actuele gegevens per land komen dagelijks voorbij.

Op culturele en politieke barrières moest worden geanticipeerd en werden soms bewust genegeerd, op basis van best en worse case scenario's.

M.a.w. ik heb een crash Business Course on-the-job ervaren en veel extra energie gestoken in snel inleven, aanleren en HRM oplossingen / aanpassingen bedenken.
Gaandeweg is een HRM helicopterview opgebouwd, die je elke dag up to date moet houden (op wereldwijd niveau, kost dat een halve dag per week) om direct effectief in te kunnen spelen op datgene wat op je afkomt.

Ik weet zeker dat met een financiële of business opleiding, ik in mijn eerste HR funkties meer inzicht, kennis en toegevoegde zou hebben gehad voor organisaties waar ik heb gewerkt.
Maar het is uiteindelijk toch wel goed gekomen, waardoor ik nu in de gelegenheid ben om andere HR Professionals uiterst snel op een bovengemiddeld effectiviteits-niveau te brengen / te coachen.

Liesbeth op 15 december 2015 16:44

Ray,
Goed te lezen dat je ook zonder MBA of BBA goed terecht kunt komen in meer strategische rollen binnen het HR vakgebied. Ik ben het maar gedeeltelijk met je eens. Waarom draai je het plaatje om? Je raadt mensen aan om een MBA of BBA opleiding te gaan volgen met als keuzevak HRM omdat dat beter aansluit bij de behoefte van hedendaagse organisaties. Maar is dat werkelijk zo? "Werknemers zijn het belangrijkste kapitaal"; is een veelgehoorde kreet.
Bij MBA en BBA studies ligt het accent op bedrijfskunde en economie en leer je hoe je organisaties moet runnen en zo winstgevend mogelijk kan maken rekening houdend met interne- en externe factoren. Gericht dus op het stellen van targets en doelen vanuit een product- en organisatieperspectief, waarvan personeel een onderdeel is.
Ik heb de afgelopen jaren een HRM Bachelor opleiding in deeltijd gevolgd bij Fontys en ik moet zeggen dat wat ik leerde prima aansloot bij wat er binnen grote organisaties op het gebied van HRM voorbij kwam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan organisatie- en veranderkunde en onderzoeks- en adviesvaardigheden. Ik herken dan ook niet het beeld van een overdaad aan softe groeps-sessies. Natuurlijk werd er ook tijd besteed aan groepsprocessen en het geven en ontvangen van feedback. Kunnen reflecteren was daarbij logisch.
Kijken vanuit een mensperspectief naar organisaties is belangrijk. Het rendements-denken is net als in het onderwijs ook in het bedrijfsleven al geruime tijd aan de orde en dat gaat ten koste van mensen. HRM-ers zouden juist door de mensgerichte insteek extra waarde toe kunnen voegen aan organisaties door juist naar de lange termijn doelen te kijken. Denk hierbij aan onderwerpen als duurzame inzetbaarheid, mobiliteit en flexibiliteit van medewerkers. Ray en daar ben ik het met je eens. Daarvoor moet je analytisch sterk zijn en het vermogen hebben om met een helicopterview naar een organisatie te kunnen kijken. Deze onderwerpen kwamen overigens ook aan de orde tijdens mijn studie. Tot slot denk ik dat juist voor een HR functie learning on the job belangrijk is. Sommige vaardigheden leer je nu eenmaal alleen maar door ze te doen!

Ray van Es op 15 december 2015 16:44

Liesbeth, Ik ben het met je eens dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden.
Ik heb de moeilijke weg genomen, met veel onkunde, ongemak en extra inzet, om MBA niveau kennis / skills te verkrijgen.
De inhoud van HRM en de gevraagde samenwerking met het management is in de loop der tijd veel meer gericht op zakelijk meedenken en anticiperen. Zeker als je moet bijdragen, analyses moet maken, voorstellen ter verbetering van de effectiviteit moet uitwerken, op het terrein van Org. Ontwikkeling, Process Improvement, Stategic Resourcing / T&D, C&B, Labor Relations.

Zelfs een aanvraag voor W&S van een nieuwe medewerker, vraagt inzicht in de organisatie en van korte zowel als lange termijn implicaties, in relatie de recruitment criteria van gezochte kandidaten.
Zomaar een vacature kopiëren en een duplicaat van de vorige medewerker zoeken, is niet voldoende toegevoegde waarde.

Daarnaast, Het zijn de managers die met de mensen werken en hen managen....niet de HR afdeling / - Professionals.
HR werkt met en ondersteund Management bij de uitvoering van hun werk. Als je op hun plek gaat zitten, dan ben je verkeerd bezig als HR professional. Daarnaast draagt het bij aan algehele verwarring binnen de organisatie.

Let wel: mijn zienswijze is (nog) niet (geheel) bij de meeste HR Managers / - Professionals doorgedrongen, dus je zal nog niet zo veel zien en horen omtrent HR Business Management. .....niet van de HR mensen....maar wel tijdens de Management Meetings waar veelal de HR mensen niet aanwezig zijn (om begrijpelijke redenen).

Verandering en zelfkritiek is moeilijk en temeer in een uiterst conservatief opstellende HR Community.
Kortom; je ziet de noodzaak of je ziet het niet. Ben je te laat in aanpassen, dan kom je tekort en komen anderen die het wel zien je activiteiten overnemen.

Liesbeth op 15 december 2015 16:44

Ray,
Helemaal eens met jouw zienswijze dat HR een ondersteunende rol heeft binnen organisaties. Het snel kunnen doorgronden wat er speelt en wat nodig is op het personele vlak en in staat zijn de juiste vertaalslag te maken is daarbij erg belangrijk.
Intussen zijn we een beetje afgedwaald van het onderwerp ;-)

Ray van Es op 15 december 2015 16:44

.....Terug naar de vraag: Wat is de beste route voor HR Starters?
a) Gelijk in een HR gebied van je keuze proberen te starten en een part-time BBA of MBA ernaast binnen de eerste 5 jaar afronden. + Proberen een Six-Sigma facilitator (black-belt) kwalificatie te verkrijgen.

b) Gelijk na de HRM opleiding, een MBA toevoegen en dan in een HR functie starten, met de bedoeling de in meeste HR specialisaties minimaal 1 jaar te werken. + Proberen een Six-Sigma facilitator (black-belt) kwalificatie te verkrijgen.

c) Een Economische / Business opleiding volgen, met bijvakken in arbeidsrecht en organisatie psychologie. + Proberen een Six-Sigma facilitator (black-belt) kwalificatie te verkrijgen.

Iedereen minimaal een jaar in C&B afdeling werken.

Najat op 15 december 2015 16:44

Sluit ik mij volledig bij aan! Zelf ben ik na mijn hbo studie eerst werkzaam geweest in ondersteunende functies. Ik wist al snel, ik wil meer! Ik kreeg echter bij een stage-organisatie te horen dat er niet meer in zat voor mij. Slechte begeleider dus! Per toeval kwam ik terecht bij een internationale organisatie waar ik altijd al had willen werken. Hier kon ik wat vakantie-werk doen en bouwde ik een bescheiden netwerkje op bestaande uit mensen die wat in mij zagen. Ik besloot toch een master te volgen. Nadat ik cum laude afstudeerde bood deze laatste organisatie mij een jaarcontract aan als HR Business Partner. Toen ik in die rol bij een externe bijeenkomst zat, waar ook mijn vroegere stagebedrijf aanwezig was, kon ik het niet laten om te vragen naar mijn ex-begeleider. Die was gedemoveerd vanwege slecht functioneren!

Ray van Es op 15 december 2015 16:44

Najat, ook uit jouw verhaal blijkt dat je erg veel kunt leren van fouten van anderen.
Misschien moet je die ex-begeleider wel dankbaar zijn, want door die persoon ben je (indirect) aangemoedigd om een carrièreroute te kiezen, die je anders wellicht niet zou hebben genomen?!

Hopelijk blijven jouw ervaringen / leermomenten opgeslagen, zodat je niet soortgelijke fouten als die van je ex-begeleider maakt (in de toekomst).

Plaats zelf een reactie


Expand maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies om de website optimaal te laten functioneren. Cookies zijn kleine informatiebestanden die de toegang tot expand.nl vergemakkelijken en de navigatie op onze website sneller en efficiënter laat verlopen. Een cookie is uniek voor elke gebruiker. De functionele en analytische cookies zorgen ervoor dat de site goed werkt en dat wij inzicht hebben in het gebruik van onze eigen website. De tracking cookies worden gebruikt om bezoekers van onze website te voorzien van relevante informatie en de site te personaliseren. Dit doen we niet alleen via de inhoud, maar ook via de advertenties die wij tonen. Ook derde partijen (zoals Google) die via onze website cookies plaatsen, kunnen op deze manier proberen je interesses te vinden en kúnnen deze cookies gebruiken om een bezoekersprofiel op te stellen. Wij hebben dit liever niet, maar jammer genoeg hebben we geen invloed op wat deze partijen met hun cookies doen. Als dergelijke cookies niet worden gebruikt dan betekent dit overigens niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt op onze site. De advertenties zijn in dat geval alleen niet langer toegesneden op jouw interesses. In ons privacy statement vind je meer uitleg over het toestaan of blokkeren van cookies op onze site.