4 redenen waarom ochtendmensen succesvolle medewerkers en ondernemers zijn

24/09/2019 Leestijd: 4 minuten

Het was januari 2019 en ik had een paar goede voornemens voor mezelf opgeschreven. Eén daarvan was dat mijn ochtenden er anders uit moesten komen te zien. Ik werd namelijk al jaren iedere ochtend zonder energie wakker, drukte net zo lang op de snoozeknop tot ik dan toch écht mijn bed uit moest. Vervolgens stapte ik na een snelle douche, half slaperig en natuurlijk zonder ontbijt, op mijn fiets om naar kantoor te gaan. Vroeg opstaan was nooit zo mijn ding, maar dit ritueel sloeg eigenlijk ook nergens op. Ik had als wens om voortaan wakker te worden met energie, focus en een positieve mindset. Het gevoel van: ik heb zin in de dag! Zo gezegd, zo gedaan. Al meer dan 240 ochtenden ben ik een ochtendmens en ik wil (en kan) nu niet meer anders.

Zien jouw maandag tot en met vrijdagochtenden er nog uit zoals die van mij eruitzagen? Wil je weten waarom ik nu een succesvollere ondernemer ben dan een jaar geleden? Lees snel verder!

Eigen verantwoordelijkheid nemen

Iedereen wil een 10 voor zijn geluk, succes en gezondheid, maar slechts weinig mensen investeren voor een 10 in hun geluk, succes en gezondheid. Zaken verlangen zonder investering is simpelweg een verloren zaak. Werken aan je eigen geluk, succes en gezondheid is de belangrijkste verantwoordelijkheid die je hebt en deze verantwoordelijkheid kan je bij niemand anders (nee, ook niet bij jouw werkgever) dan jouzelf neerleggen.

Heel eerlijk: ook ik wilde een 10 voor mijn geluk, succes en gezondheid, maar ik investeerde niet voor een 10. Door de waan van de dag was ik met allerlei zaken bezig, behalve met mijzelf. Sinds ik een ochtendmens ben start ik mijn dag met mediteren, visualiseren, sporten, schrijven of lezen. Hierdoor creëer ik focus en daardoor kan ik gedurende de dag beter bepalen welke activiteiten wel of niet bijdragen aan mijn geluk, succes en gezondheid. Twijfel je nog? Hieronder noem ik vier redenen waarom ochtendmensen succesvolle medewerkers en ondernemers zijn.

Vroeg opstaan voor geluk

Door eerder op te staan heb je de kans om de dag te starten met iets wat jij écht leuk vindt. Als de rest van de wereld nog slaapt, ben jij al bezig met jouw doelen of ‘me-time’ activiteiten. Dit zorgt ervoor dat je het idee hebt dat je altijd een stap voorloopt op de rest. Hierdoor creëer je rust, zit je beter in je vel en dit resulteert automatisch weer in meer tevredenheid of zelfs geluk.

Vroeg opstaan voor succes

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van slaap op succes. Er is reden om aan te nemen dat mensen die vroeg opstaan succesvoller zijn (bron). Veel succesvolle ondernemers staan vroeg op en hebben een ochtendroutine. Ook studenten die vroeg opstaan om te studeren presteren over het algemeen veel beter. Deze twee groepen zijn niet succesvoller omdat zij vroeg opstaan en dus meer uren aan een taak besteden. Zij zijn succesvoller, omdat hersenen in de ochtend beter werken en ochtendmensen hier slim gebruik van maken. Succesvolle mensen die een vaste ochtendroutine hanteren zijn onder andere Barack en Michelle Obama, Oprah Winfrey, Richard Branson en Tim Cook.

Vroeg opstaan voor reflectie

Een nieuwe dag moet je als een blanco vel papier zien. Wat gisteren was, was gisteren, en daar is nu niks meer aan te doen. Wel heb je iedere dag weer opnieuw de kans om zelf te bepalen wat je gaat doen. In de ochtend ben je nog vrij van prikkels en daarom is dit het beste moment om een goed gesprek met jezelf te voeren. Stel jezelf kritische vragen en houd hierbij altijd jouw eigen doelen, groei en dromen in gedachten. Wat draagt hieraan bij en wat niet? Bepaal iedere dag drie to-do’s die bijdragen aan jouw doelen, groei en dromen – en houd je hier ook aan!

Vroeg opstaan voor minder stress

De wijze waarop jij jouw dag start zal jij de rest van de dag met je meenemen –  dus waarom zou je je dag vol met stress starten? Omdat je eerder bent opgestaan, heb je meer tijd voor jezelf en dus ook voldoende tijd om je dag goed voor te bereiden. Zodra jij het idee hebt dat jij goed bent voorbereid, zal je automatisch minder stress ervaren.

Wil je ook een ochtendmens worden? Dan is het nog wel belangrijk om een aantal zaken in je achterhoofd te houden: zorg voor een ritme of ritueel dat bij jou past, bouw je routine rustig op, zorg voor voldoende slaap, snooze niet én houd de voordelen in je achterhoofd.

0 reactie(s) op “4 redenen waarom ochtendmensen succesvolle medewerkers en ondernemers zijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.