De verschillen tussen een growth en fixed mindset

28/05/2019 Leestijd: 3 minuten

Change is the only constant. Zoek jij uitdagingen op en houd je ervan om jezelf te ontwikkelen? Of ga je verandering en uitdagingen juist liever uit de weg? Vraag je regelmatig om hulp van specialisten? Of vraag je juist liever niet om hulp? Dat zijn verschillen tussen een growth mindset en een fixed mindset. Aan de hand van herkenbare situatieschetsen zijn de verschillen aan te duiden.

Fixed mindset

Volgens neurowetenschapper Marcia Goddard zijn mensen met een fixed mindset ‘vastdenkers’. “Zij geloven dat hun intelligentie, talenten en capaciteiten vastliggen: je moet het doen met wat je hebt. Geen handige instelling in een tijd waarin de technologie zich exponentieel ontwikkelt,” aldus dr. Marcia Goddard.

Growth mindset

“Mensen met een growth mindset zijn intrinsiek gemotiveerd en werken niet alleen ‘voor de centen’. Ze zijn ontwikkelbaar en realiseren zich dat samenwerken een goede manier is om nieuwe vaardigheden aan te leren. In tegenstelling tot mensen met een fixed mindset zijn ze ook niet bang om fouten te maken. Ze zien in dat uit je comfortzone stappen de beste manier is om iets nieuws te leren,” zo weet Goddard te vertellen.

Niet zwart, niet wit

“Je mindset is niet zwart of wit, maar zit ergens tussen de twee uitersten in. Vanuit welke mindset je denkt, hangt af van de situatie. Iemand durft bijvoorbeeld niet om hulp te vragen – een teken van een fixed mindset -, terwijl hij wel graag uitdagingen aangaat: een teken van een growth mindset,” stelt dr. Marcia Goddard. Het is dus vrijwel onmogelijk om in alle situaties een growth mindset te hebben.

Werk je bij een bedrijf waar je fouten mag maken? Dan is het makkelijker om de growth mindset toe te passen. Bij een bedrijf waar fouten keihard afgestraft worden, kiezen mensen daarentegen vaker voor de fixed mindset. Als werkgever of manager is het belangrijk om open te staan voor collega’s die fouten maken. Marcia Goddard zegt hierover: “Topmensen zeggen vaak dat fouten maken mag, maar handelen er niet naar. Managers kopiëren het gedrag van de top weer in hun eigen team. Zo creëer je een cultuur waarin fouten maken niet mag. Dat is funest voor een growth mindset,” zo staat in deze recruitmentgids vermeld.

Je moet iets doen wat je nog nooit gedaan hebt

Iets nieuws doen kan best spannend zijn. Wat je dan niet moet doen: denken dat je het perfect moet doen en niet om hulp durven vragen. Je moet het juist zien als een kans om te leren en hulp te vragen als je het nodig hebt. Van fouten leer je.

Je signaleert iets en wil feedback geven

Feedback geven hoort er nu eenmaal bij. Wat je dan niet moet doen is feedback opsparen voor de eerstvolgende meeting. Alleen feedback geven terwijl je het niet terugkrijgt is ook iets wat je beter niet kunt doen.

Wel doen: vraag collega’s op werk actief om feedback over jezelf, ontvang deze met een open houding en bedank de gever. Ook als je het moeilijk vindt.

Je hebt een fout gemaakt

Fouten maakt iedereen, maar wat moet je dan wel en niet doen? Wat je vooral niet doen: dit verzwijgen, wegmoffelen of de schuld afschuiven. Wel doen: erkennen dat je een fout hebt gemaakt en laten zien wat je ervan hebt geleerd.

Fouten maken mag

“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed” – Michael Jordan

De voormalig Amerikaanse basketballer heeft zijn succes te danken aan alle fouten die hij heeft durven maken. Hij heeft daar ontzettend veel van geleerd. Dus: maak fouten, erken ze, los ze op en leer ervan.

0 reactie(s) op “De verschillen tussen een growth en fixed mindset”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.